På landsbasis går omtrent halvparten av alle barn som benytter seg av barnehage i en privat barnehage. Og tallet er økende melder Private Barnehagers Landsforbund (PBL). For tiden er det to barnehager på Støren, den foreldredrevne Liøya Barnehage og kommunale Støren barnehage. En ny er imidlertid planlagt grunnet det store behovet for barnehageplasser i kommunen, men står foreløpig på vent. Budsjettkameratene Høyre, Frp, Bygdelista og Sp satte en midlertidig stopp for planene i desember.

Bestemmer selv

Styrer Heidi Simensen ved Liøya barnehage på Støren håper politikerne velger å prioritere en kommunal barnehage, dersom planene kommer på banen igjen. Ifølge Simensen kan de private barnehagene bestemme sine egne vedtekter. En direkte konsekvens kan være at barna som står på venteliste i kommunen ikke blir prioritert.

– I vår foreldredrevne barnehage er det nedfelt i vedtektene at barna som kommer inn fortrinnsvis tas inn fra Midtre Gauldal. En ny privat barnehage kan imidlertid bestemme dette selv, og lage sine egne vedtekter. De er ikke nødt til å ta inn barn fra ventelistene i kommunen. En privat barnehage som etablerer seg på Støren kan i teorien ta inn barn fra de omkringliggende kommunene. Det er fullt mulig, sier Simensen.

Informasjonssjef Markus Iversen i Private Barnehagers Landsforbund medgir at dette stemmer.

– Ja, det er slik at private barnehager lager sine egne vedtekter der det fremgår hvilken opptakskrets barnehagen skal ha. Dette bestemmer hvilke barn de tar inn, og fra hvilket sted barnehagen eventuelt vil prioritere, sier Iversen.

Ønsker å slippe til private

Venstres Jan Tore Tangstad har ingen betenkeligheter med å la en privat barnehageutbygger få slippe til på Støren.

– Barnehageloven skal følges uansett hvem som driver, men vi kan ikke være helt sikker på at en privat barnehage ikke vil sette opp vedtekter som ikke går overens med kommunens ventelister. Det er eieren som vedtar opptaksreglene, enten det er en privat eier, et foreldrestyre eller kommunen, sier han.

Tangstad ser heller ikke for seg at kvaliteten blir dårligere av å privatisere barnehagetilbudet.

– Det spiller ingen rolle hvem som driver barnehagen så lenge kvalitet og dekning er god. Det er trange tider økonomisk for kommunen, og selv om det allerede er fattet vedtak om en kommunal barnehage vil nok diskusjonen komme opp igjen. Et alternativ er derfor en privat eller en ny foreldrestyrt barnehage, tror Tangstad.

For vanskelig

Heidi Simensen tror ikke det er grunnlag for å starte en lignende foreldredrevet barnehage slik som Liøya i kommunen.

– Jeg tror det blir for vanskelig. I dag blir det færre og færre foreldredrevne barnehager, fordi det er konsern som enten kjøper opp disse eller bygger nye barnehager. Vi har hatt utallige friere her som har ønsket å ta over drifta, og blir nedringt og kontaktet av private barnehageeiere hele tiden. I motsetning til en privat barnehage der eierne tar ut overskuddet, går overskuddet i vår barnehage rett tilbake til barna. Dette har for eksempel gjort det mulig for oss å ha egen kokk og egen buss. Jeg har ikke grunnlag for å si at tilbudet til barna er dårligere i en privat barnehage, men det vi merker er et stort trykk fra store barnehagekonsern som ser at markedet er veldig godt og ønsker å tjene mer penger, sier Simensen.