Feststemte medlemmer og inviterte gjester feiret de 20 årene i godt humør hvor flere personer ble trukket frem og takket for sin innsats for foreningen. Kari Sanderud var kanskje den mest naturlige til å bli hedret, siden hun var ildsjelen for at Midtre Gauldal Mental Helse ble stiftet.

-Jeg så behovene for å ha en slik forening i 1997, denne sykdommen var nok litt tabubelagt enda og det var litt tungt å komme i gang, forteller hun. Mange som ble med til å begynne med kjente heller ikke hverandre, men de var villige til å være med for å få foreningen i gang og det ble bedre etter hvert, sier hun og er glad for at det i dag er en aktiv Mental Helse-forening i Midtre Gauldal med nær 60 medlemmer,

-De har gjort og de gjør en god jobb i dag alle de som har tatt over etter at vi trakk oss tilbake etter de første årene, smiler Kari Sanderud.

Berømmet

Varaordfører i Midtre Gauldal, Harald Rognes, var den første som gratulerte med sin hilsningstale under middagen.

-Denne sykdommen er kanskje ikke så lett å snakke om og heller ikke å møte som mange andre sykdommer, derfor er det så godt å se at vi her i kommunen har denne interesseorganisasjonen som går foran som de gjør, understreket varaordføreren. Rosende ord fikk foreningen også av leder av landsorganisasjonen, Kristian Kise Haugland og nestleder i fylkeslaget, Anne Elise Opheim.

Gode sammen

Dagens leder i Midtre Gauldal Mental Helse, Nina Rogneslien, oppsummerte med å fortelle at hun syntes det var litt skummelt å bli med i Mental Helse, men at hun med en gang oppdaget at det var noe helt annet enn hun trodde.

-Vi føler oss så gode sammen, vi får være oss selv, det betyr mye og vi er stolte av at vi har fått til så mye sammen, understreket hun og trakk frem at det også har kommet til så mange unge medlemmer som har behov og nytte av å være medlemmer.

Tungt og vanskelig

Trønderbladet fikk snakke med en person som var på festmiddagen og som siden tiden på barneskolen har slitt med sin mentale helse. Vedkommende vil ikke stå fram med navn av forskjellige hensyn, men deler gjerne noe av sine opplevelser.

-Det er ikke enkelt nei, til tider veldig vanskelig, noe det har vært siden barneårene. Jeg var et latent mobbeoffer, forteller den nå voksne personen. Vedkommende forteller alvorlig om opplevelser som for eksempel å se personer bak hvert tre i skogen.

-Det er personer som, selvfølgelig inne i mitt hode, vil drepe meg, slik er min virkelighet når den mentale helsen min er på det vanskeligste, sier vedkomende og legger til at spørsmålet om at mørket er farlig, er unødvendig å stille.

-Du verden, jeg er mørkredd, det er jeg hele tiden.

Selvmordstanker

Alvorlig, men klart og tydelig får vi høre om slitet med tanken om selvmord. Overbevisningen om at familien ville få det bedre uten sin kjære, var klar. Tvangsinnleggelser på psykiatrisk avdeling fortelles det også rolig om, men med preg av at dette ikke var og er enkelt å tenke tilbake på.

-Jeg har vært på lukket avdeling på søndag, mandag ble jeg utskrevet, får vi vite og følger opp med at spørsmålet om at denne plutselige forandringen uten oppfølging og det riktige med det, har blitt stilt i sitt eget hode mange ganger. Det gikk bra uten noe dramatikk, ikke minst med hjelp av sin egen nære familie.

Det har vært flere runder med familieterapi, unge og voksne barn har også tilbud med være med på det noe de aller fleste benytter seg av, får vi vite.

-Barna i alle aldre vil nesten bestandig være med på å hjelpe sin mamma eller pappa i vanskelige tider når den mentale helse ikke er slik den helst bør være.

Det er noen år siden personen vi snakket med ble uføretrygdet nå, men det har ikke vært snakk om å bli en person uten noe å interessere seg for.

-Det er ikke til å legge skjul på jeg til tider sliter, men takket være min nære familie har jeg det bra og deres omtanke og åpenhet for å snakke, hjelper meg mye, fortelles det med et forsiktig smil. Og legger til at medlemskapet i Midtre Gauldal Mental Helse også betyr mye til hjelp. Og møte andre med samme sykdom, få snakke med de er også til god hjelp og terapi.