Fra nyttår kan det bli slutt på reolene med plastsekker fra Envina, i Coop Oppdals butikker. Coop Oppdal har sagt opp avtalen med Envina, og driftssjef Kåre John Langberg sier at kravet om 2400 kroner i året pr. butikk fra Envina, står fast.

Les også: Fortsatt mobil miljøstasjon

Les også: Kan bli pålagt hytterenovasjon

Vil ha bedre betalt

– Vi hadde en avtale med Envina og fikk et visst beløp. Envina skulle sende godtgjørelse fortløpende. I høst oppdaget jeg at det ikke var skrevet formell avtale med Envina. Envina har betalt mindre de to årene ordninga har vart, enn jeg trodde, sier driftssjef Langberg.

Langberg opplyser at Coop Oppdal og Envina ikke er blitt enige, og at det da ikke var annet enn å terminere avtalen. I Melhus og Midtre Gauldal har Coop Oppdal butikker på Ler, Lundamo, Hovin, Støren, Soknedal, Bjørgen og Singsås.

- Reolen med plastsekker fra Envina tar plass for salgsvarer. Hvs Envina vil ha tilgang, må de betale for seg. Envina er en privat aktør. For Envina er det andre alternativer til å ha plastsekkene i butikkene våre som å dele ut sekkene selv til abonnentene eller at folk kan hente sekker i rådhusenes servicekontor, sier Langberg.

Ordførerreaksjon

Ordførerne Sivert Moen og Gunnar Krogstad har sendt brev til Coop Oppdal med en sterk henstilling om at Coop Oppdal fortsatt lar reolene med plastsekker stå, og at denne tjenesten er gratis. Envina er et interkommunalt renovasjonsselskap som eies av Melhus, Midtre Gauldal og Klæbu.

- Vi stiller oss uforstående til at Coop Oppdal uten videre avslutter avtalen. Det er liten tvil om at den emballasjen som på denne måten gjenvinnes, faktisk stammer fra de samme butikkene som nå nekter å gi ut retursekker. Som kjent er det sånn at Coop Oppdal på noen av de nevnte stedene, er i en monopolsituasjon som eneste butikk, noe som gjør saken enda mer vanskelig for de innbyggerne som er berørt, skriver ordførerne blant annet i brevet.

At ordførerne har sendt brev, har ikke fått driftssjef Langberg til å endre syn. Han kaller brevet for billig retorikk, og sier at han ikke ser noen fordeler med å ha plastsekkene fra Envina i butikken.

- Moralsk ansvar

Daglig leder Erik Fenstad i Envina mener at butikkene har et moralsk ansvar for å stille gratis areal for sekkene. Disse sekkene skal benyttes for å legge plastavfall i, og abonnentene til Envina skal stille sekken ved siden av papircontaineren når den skal hentes av renovasjonsarbeiderne.

– Det er veldig greit at folk kan hente sekkene der de kjøper avfallet. Dette har fungert greit helt til at Coop Oppdal sa opp avtalen uten begrunnelse. Avtalen gikk ut på at vi skulle betale 10.000 kroner for samtlige butikker, sier Fenstad.

Fenstad viser til at noen butikker ikke tar betalt for å ha hylla med plastsekker, og at de har sagt at de ikke skal ha betaling fordi de anser utplassering av sekkene som en del av deres samfunnsoppdrag.

SA OPP AVTALEN: Driftssjef Kåre Jon Langberg driftssjef Coop Oppdal er ikke enig med Envina om plastsekkene. Foto: John Lerli
LEVERES SLIK: Plastsekken festes til avfallsdunken. Foto: Gunn Heidi Nakrem