I nesten ett år har Spesialenheten for politisaker hatt saken om melhusdrapet, og fortsatt kan det ta noen uker før det blir klart om det blir en straffemessig reaksjon eller om saken henlegges.

Fikk den nylig

- Saken har nylig kommet til sentralenheten, og vi må ha tid til å arbeide med saken, sier juridisk rådgiver Mona Skaaden-Bjerke i påtaleenheten i Spesialenheten for politisaker.

Kort tid etter drapet på Nilofer Naseri i Melhus meldte konstituert visepolitimester Marit Fostervold inn Melhus lensmannskontor og Trøndelag politidistrikt til Spesialenheten for politisaker for å få belyst hva som skjedde i forkant av drapet. Nilofer Naseri var flere ganger i kontakt med politiet fordi hun følte seg truet, og politiet hadde gitt henne voldsalarm.

Les også. Kontakten med politiet

Den første anmeldelsen hun kom med, ble henlagt av politiet mens den andre anmeldelsen ble fullført den dagen hun ble drept. En politibetjent ved Melhus lensmannskontor hadde flere samtaler med Nilofer Naseri og sa i lagmannsretten at hun ikke hadde tid til å snakke med Nilofer da Nilofer tok kontakt igjen noen dager før den 28. september i fjor. Da hadde Nilofer sagt at hun var ekstra redd ektemannen. Nilofer hadde ikke ønsket å snakke med andre ved lensmannskontoret da betjenten sa hun ikke hadde tid. Politibetjenten som vitnet, hadde hatt kontakt med Nilofer helt siden forsommeren.

Tidsbruken

Saken har ligget nesten ett år i etterforskningsavdelinga til Spesialenheten for politisaker, og juridisk rådgiver Skaaden-Bjerke vil ikke kommentere tidsbruken.

- Påtaleenheten i Spesialenheten avgjør straffenivået, forklarer Skaaden-Bjerke.

Les også: Spesialenheten tok imot saken

Når beslutninga er truffet vil den først bli gjort kjent for Trøndelag politidistrikt og Melhus lensmannskontor før den offentliggjøres opplyser Skaaden-Bjerke.

Ektemannen om dommen

Ektemannen (28) til Nilofer Naseri ble dømt til 13 års fengsel i Sør-Trøndelag tingrett og fikk samme dom i Frostating lagmannsrett. Hans forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, sier at inntil han har fått tatt en grundig prat med sin klient, ikke vil si hva 28-åringen mener om dommen. Forsvareren har hatt en foreløpig samtale med 28-åringen etter at dommen falt i lagmannsretten sist onsdag.

Les også: Anket og fikk 13 års fengsel igjen

- Jeg kommentere ingenting, sier forsvarere på spørsmål om 28-åringen er skuffet over dommen, om det blir anke eller om 28-åringen godtar dommen. I neste uke skal forsvareren ha et møte med klienten. 28-åringen har to uker på seg til å bestemme seg for om han godtar dommen eller om han anker til Høyesterett. Anken kan ifølge lagdommer Erlend Malvik Moen ikke gå på skyldspørsmålet fordi det bare kan behandles to ganger.

Kirkenes-drapet

I Kirkenes er en kvinne og hennes sønn drept av ektemannen etter at kvinnen ønsket skilsmisse, og politiet i Finnmark har ønsket at Spesialenheten for politisaker ser på hva som skjedde i forkant. Kvinnen var i kontakt med politiet før hun og sønnen ble drept. Juridisk rådgiver Skaaden-Bjerke sier at det er opp til Spesialenheten for politisaker om de tar imot saken.

Justisdepartementet har varslet at politidistriktene skal følges nøye for å se om de tar i bruk et risikoverktøy (SARA) for å vurdere risikoen for partnervold og drap når noen melder fra om at de frykter vold når de ønsker samlivsbrudd. Trøndelag politidistrikt er ett av distriktene som benytter SARA (Spousal Assault Assessment Guide) opplyser konstituert visepolitimester Marit Fostervold.

Hvert fjerde drap i perioden 1990–2014 var ifølge NTB, et partnerdrap. Tre av fire gjerningspersoner og ofre hadde vært i kontakt med politi, helsevesen og hjelpeapparat ifølge rapporten Partnerdrap i Norge 1990–2012.