Under et åpent møte Melhus Senterparti og Skaun Senterparti arrangerte i Vonheim på Hølonda mandag kveld, advarte stortingsrepresentant Heidi Greni mot store kommuner.

- Det er en myte at vi har små kommuner her i landet. Gjennomsnittskommunen i Norge er 10 ganger så stor i areal som kommuner i Europa og har flere innbyggere. Det er de minste kommunene som har de mest fornøyde innbyggerne. Så brukes eldrebølgen som et argument. Antall eldre synker ikke om to kommuner slår seg sammen, sa Greni.

Ulike partier

De to Senterparti-lagene inviterte til møte om kommunereformen, og arrangørene forklarte det labre møtet 23 frammøtte med at det var en fin vårkveld ute. Jorid Jagtøyen, leder for Sør-Trøndelag Senterparti, forteller at det ble en god debatt. Blant de frammøtte var varaordfører Stine Estenstad (H) som ikke var enig i det stortingsrepresentant Heidi Greni sa, og det var også medlemmer av Arbeiderpartiet til stede.

- Tenk på at det er usnuelig om dere slår kommuner sammen. Det er mer katastrofalt å gå på et tog i feil retning enn å stå igjen på perrongen, sa Greni.

Inntektssystemet

Greni mener det kan bli vanskelig for regjeringa å få flertall for det nye inntektssystemet, og hun sa at kommuner som vurderer sammenslåing fordi det nye inntektssystemet kan gi milliongevinst, bør tenke på at inntektssystemet vil bli endret hvert fjerde år.

- Det nye inntektssystemet vil gi Trondheim 90 millioner kroner mer mens Melhus taper 2,2 millioner kroner og Skaun 6,4 millioner. Det pussige er at kommuner med 15.000-20.000 innbyggere taper på omlegginga. De 10 største kommunene får 900 millioner kroner mer med det nye inntektssystemet, sa Greni.

Folkeavstemning

Hun understreket at kommuner som vurderer sammenslåing, spør innbyggerne gjennom folkeavstemning.

- Det er viktig å ha tydelige alternativer i folkeavstemninger. Jeg håper at det bare er alternativet Melhus-Skaun dere diskuterer, sa Greni.

Varaordfører Stine Estenstad (H) syntes Greni drev med svartmaling når det gjaldt framtidsutsiktene. Hun mener at Melhus og Skaun bør slå seg sammen.

- De to kommunene har ganske lik kultur. Rent personlig synes jeg ikke det er et fornuftig valg å ta med Midtre Gauldal. Det sa også Agenda Kaupang. Mitt håp er at vi kan danne en storkommune som motvekt til Trondheim, sier Estenstad.

Les mer: Agenda Kaupang som sa noe om fattige fettere

Hun mener interkommunale selskaper ikke er et fullgodt alternativ til kommunesammenslåing fordi politikerne gir fra seg makta gjennom slike selskaper. Melhus er med i interkommunale selskaper som innen brann og redning, legevakt, renovasjon, barnevernsvakt og skatteetaten.

Når det gjelder folkeavstemning, mener Estenstad at den må være rådgivende og at det må holdes folkemøter i forkant.

- Det er klart vi skal høre på folket, men vi i kommunestyret er satt til å ta ei beslutning. Jeg tror folk velger ut fra det kjente, mener Estenstad.

Snakker sammen

Melhusordfører Gunnar Krogstad (Ap) har invitert Midtre Gauldal og Skaun til samtaler, og de to kommunene har takket ja til å komme til Melhus. Møtet er i dag onsdag.

Les også: Melhus har invitert til naboprat

- Å inngå en intensjonsavtale betyr ikke at du er bundet for livet. En forlovelse kan bryte og du har ikke startet festen. Vi i Melhus Høyre vil ha en intensjonsavtale med Skaun, sier Estenstad.

Stortingsrepresentant Heidi Greni.