– Jeg velger å se på det som har skjedd som en familietragedie. Det finnes også norske menn som har gjort noe slikt, sier ordfører Jorid Jagtøyen.

Les også:

Følte seg truet og anmeldte ektemannen

Kriseteamet har hjulpet ti personer

- Grufullt og sjokkerende

Kriseberedskapen

Jagtøyen tar seg av mediehåndteringa etter drapet mandag kveld, der en afghansk kvinne i slutten av 20-årene ble drept. Kvinnens to år gamle sønn er tatt hånd om av barnevernet, mens kvinnens ektemann er arrestert og siktet for forsettlig drap.

– Hun hadde bodd i Norge i 13 år, og hadde gått på skole i Melhus. Familien hennes er stor, og de er flinke til å stille opp for hverandre. Psykisk helse i Melhus kommune følger opp familien, opplyser Jagtøyen.

Ordføreren fraktet personer

Klokka 22 mandag kveld ble kriseteamet satt i virksomhet, og ordføreren dro personlig med sin bil til boligområdet Kuhaugen for å hjelpe til med transport av dem som ville ha et tilbud hos kommunens Familiesenter. 6-10 personer ble ifølge ordføreren med til rådhuset.

– Det var ikke nok drosjer, så jeg stilte med egen bil. Jeg har også ringt rundt og snakket med folk. Mitt råd til folk er at de heller kan ringe en gang for mye enn en gang for lite om de trenger noen å snakke med, sier Jagtøyen.

Ordføreren er utdannet sykepleier, og hun jobbet som bedriftssykepleier inntil hun ble ordfører for fire år siden.

– Bruk nettverket

Som bedriftssykepleier hadde hun mye erfaring med krisehåndtering, og hun mener at det viktigste er å komme seg tilbake til normal hverdag. Å ta vare på hverandre og bruke det nettverket en har, mener hun det er det viktigste nå.

Jagtøyen mener at det afghanske miljøet ikke skal ha spesialoppfølging, men oppfølging på samme måte som melhusbygger får. Det er også tilbakemeldinga hun får fra flyktningetjenesten.

– Kriseteamet og Familiesenteret er rigget for å følge opp alle innbyggerne, og tilbudet er bra. Familie og forebyggende har gjort en meget bra jobb, og vi har fått mye ros fra politiledelsen for håndteringa av saken, sier Jagtøyen.

Krisesenter

Den drepte kvinnen hadde anmeldt ektemannen samme dag som hun ble drept, og hun hadde voldsalarm. Hun hadde også fått tilbud om å få dra til et krisesenter, men takket nei. Melhus har ikke krisesenter, og deltar i et interkommunalt samarbeid om krisesenter i Trondheim og Orkanger.

Siden mai har det nå vært tre svært alvorlige hendelser. I slutten av mai var det dødsbrann ved bilopphuggeriet på Øysand, og i august ble en tre år gammel gutt med i en bil som rullet bakover i Gaula. Gutten var livløs da han ble berget ut av bilen, og ble gjenopplivet. Mandag kveld ble altså en kvinne drept i en leilighet i Melhus sentrum.

– Melhus har vært forskånet for kriminelle voldshandlinger, og slikt kan skje hvor som helst. Vi er mennesker alle sammen, sier Jagtøyen.