Forfatter og journalist Ronny Spaans har besøkt over tretti norske byer for å ta pulsen på stedsutviklingen i landet vårt. Han har primært undersøkt trender i sentrumsområdene som skaper debatt: Bygging av kjøpesentre og proporsjoner er bare noe av det han har satt fokus på.

Les også: Trimmer i grå lunge

I boka «Kjøpesenterlandet», som han nylig ga ut, går han nøye inn på disse trendene og viser at det er all grunn til å rope varsku.

- Utviklinga gjør noe med oss. Vi er i ferd med å miste den norske bygdebyen, slik vi kjenner den med det tradisjonelle torget og samlinger av småskala, intime trehusgater, sier Spaans.

I forbindelse med et foredrag han holdt i Prestegårdslåna, inviterte Trønderbladet Spaans med på en vandring i Melhus sentrum. Det som møtte den frittalende forfatteren var mildt sagt sjokkerende.

- Bare Førde og Alta har vært like ille som Melhus, bryter han ut.

Kjøpesenterlandet

At Norge har et ekstremt forhold til kjøpesenter, er ikke så vanskelig å forstå når vi ser nærmere på statistikken.

Les også: Overdimensjonert parkering på Melhus?

Ferske målinger viser at vi har det største tallet kjøpesenterkvadratmeter per innbygger i Europa.

Fordeler vi tallet kvadratmeter til innbyggerne i landet, vil hver innbygger få nesten én kvadratmeter hver. Nestemann på lista, Sverige, har halvparten så mange kjøpesenterkvadratmeter som oss. Samtidig er vi det landet med fleste bilbaserte kjøpesenter utenfor bysentrum.

- Det samlede salgsarealet til kjøpesenter i Norge har i tillegg nesten doblet seg på ti år. En vedvarende katastrofe, kaller eksperter denne trenden, for kjøpesenterutviklinga fremmer bilbruk og hindrer myke trafikanter og kollektivtrafikk, sier Spaans.

Blottet for proporsjoner

Han forklarer at en velutviklet by for det første burde ha et torg med en tilknyttet gågate. Deretter burde parkeringsplassene i sentrum være redusert til et minimum. Også parker og grøntarealer er et must, mener Spaans.

- Melhus har ingen av disse elementene. Det finnes heller absolutt ingen proporsjoner i sentrumsområdet. Store, høye og uestetiske bygninger er plassert på de finurligste plasser og parkeringsplassene nærmest florerer.

Det er spesielt sistnevnte som irriterer Spaans.

- Det kan se ut som Melhus er tilrettelagt for biler – ikke mennesker.

Spaans fortsetter:

- At kjøpesenteret er plassert midt i sentrum, tilknyttet med en sverm av parkeringsplasser, er helt feil. Paradoksalt nok heter det også Melhustorget. Hvor er torget på Melhus, spør Spaans.

I et leserinnlegg Trønderbladet mottok for en stund tilbake, konkluderte innsenderen med at benkene i «Miljøgata» burde kalles eksosbenker. Spaans kan ikke annet enn å le når Trønderbladet forteller ham dette, og skribenten deler oppfatningen fullt ut.

- Det var jaggu godt sagt. Hvem har lyst å ta en «fem-minutter» her, spør Spaans idet han setter seg på benkene og hører bil etter bil suse forbi.

Terningkast én

På spørsmål om han kan se noe som er positivt, svarer forfatteren kryptisk etter å ha tatt en liten tenkepause.

- Fjellet og åsene på østsida ligger vakkert til, og gatelysene i er ikke så verst å se på. Ja, det må være det eneste.

Spaans bruker å gi terningkast til byene han besøker.

Resultatene varierer fra det helt fantastiske til det heller begredelige. Melhus setter han i sistnevnte kategori.

- Det blir terningkast én fra meg. Det kan se ut som de har forsøkt å sminke en spedalsk til å se frisk ut. Melhus har en stor jobb å gjøre, men med de riktige grepene fra de riktige menneskene er alt mulig, avslutter han.