Rammeområde to, Oppvekst, må kutte enda mer i årene som kommer: 4,25 millioner kroner i 2017. Det betyr at politikerne har strammet inn enda 750.000 kroner mer på ramma til Oppvekst neste år. Og kuttene øker enda mer i årene som kommer, politikerne vil at de skal kutte ytterligere 1,5 millioner i 2018, og én million i både 2019 og 2020.

Kuttene kommer i skolen

I all hovedsak må disse kuttene tas i skolen, da barnehagen med sin bemanningsnorm nødvendigvis må ha en viss sum per barn som går i barnehagen. Rundt 40 prosent av ramma går til barnehagene.

– Vi må kutte der vi ligger høyt i forhold til Kostra-tall, sier Gunn Bergmann som er skolefaglig rådgiver i Midtre Gauldal kommune.

Det er spesialundervisning, ordinær undervisning og i administrasjonen. De prøver å kutte likt i spesial- og den ordinære undervisningen. Bergmann mener de tok høyde for kommende kutt da de ansatte lærere i fjor. De fikk ikke faste stillinger, og noen av dem må sannsynligvis gå.

Færre lærere

Det som gjør situasjonen enda vanskeligere, er at elevveksten er veldig stor i småklassene og i barnehagene. Men samtidig er elevtallene på Støren ungdomsskole nå lave. Dermed ser Bergmann en mulighet for at det kan hentes noen penger derfra over til grunnskolen. Hun understreker også at nedbemanning er prosesser som tar tid. Det er lovpålagte runder som må tas, med hensyn til varsling og tidsfrister, og runder med tillitsvalgte.

– Hvordan vil kuttene i undervisningen konkret merkes for elevene og foreldrene?

– Det vil merkes på lærertettheten. Det blir enda flere elever for både læreren og spesiallæreren.

Kutter i eldreomsorgen

Mens livreima ble strammet ytterligere til for barna, kuttet ikke politikerne noe mer i eldreomsorgen det rådmannen gjorde i sitt budsjettforslag. Det var et kutt på 3,1 millioner innen Pleie og omsorg. Samtidig setter flertallsgruppa krav om at dagsentertilbudet i Budal opprettholdes, døgnbemanningen i Singsås og Soknedal ikke skal røres, og de opprettholder matombringingen til hjemmeboende.

– Kutter dere hardere på barn enn på de eldre?

– Rådmannen hadde i utgangspunktet kuttet hardt på de eldre. Det er vanskelig å ta sånne direkte sammenligninger, sier ordfører Sivert Moen (Sp).

Han mener at rammeområdet Oppvekst har vokst seg stor de siste årene, den er nå større enn Pleie og omsorg.

– Det er ikke så mange flere barn her nå, enn det var før, sier Moen.

Venter på kuttforslag

Om kuttene innen Pleie og omsorg, venter de på forslagene til kutt som vil komme på nyåret. De er enda ikke spesifiserte.

– Vi oppfatter at Grindstuen (enhetsleder i Pleie og omsorg, red.anm.) har spilt inn flere alternative forslag. Det er ikke riktig for oss å komme med konkrete forslag til kutt, hun har behov for å analysere situasjonen, sier Moen.

Verken Gunn Bergmann eller rådmann Knut Dukane sier seg enig i at kuttene rammer barna hardere enn de eldre.

– Når vi ser det store bildet, er ikke prosentkuttet så ulikt innen Pleie og omsorg og Oppvekst, sier Bergmann.

Men som hun presiserer: Kuttene rammer skole ekstra hardt, fordi barnehagen skal ha sin sum med penger uansett.

Rådmann Knut Dukane vil ha mer tid på seg til å se hva kuttforslagene faktisk vil si for tjenestetilbudet, før han svarer på spørsmålet.