Norsk Friluftsliv minner om det årlige «bålforbudet» som trer i kraft 15. april og varer til 15. september. Nye regler fra i år gjør at bålforbudet er utvidet - men også at du selv kan vurdere om tenning av bål er trygt eller ikke.

Også utmark

Nye regler åpner for egenvurdering for bruk av åpen ild i skog og mark etter 15.april. Bålforbudet er i tillegg utvidet fra å bare gjelde i og rundt skogsmark, til å gjelde all utmark.

- Samtidig sier de nye reglene at du likevel kan tenne bål der det åpenbart ikke kan medføre brannfare – det er med andre ord blitt lov å bruke hodet, men det krever stor grad av aktsomhet, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, en paraplyorganisasjon for 15 norske friluftslivsorganisasjoner.

Les også: Brannsjefen mener at å sette fyr på gress er å leke med flammer

Symbol

I Norge er bålet selve symbolet på friluftslivet og er en viktig del av allemannsretten. Å samles rundt et bål er en viktig del av i vår kultur - selv om det er restriksjoner på båltenning store deler av året.

Les også: Politiet fraråder båltenning

-Allemannsretten gir oss lov til å gjøre opp ild i naturen. Men ikke hvor som helst, og ikke når som helst. Retten til å tenne bål reguleres av Forskrift om brannforebygging, sier Lasse Heimdal,

- De nye reglene for bålbrenning er i år utvidet til å gjelde all utmark. Forbudet omfatter dermed snaufjell, holmer og strandområder. Det betyr at det egentlig er ulovlig å tenne bål i fjæra, på skitur eller ved et vann i skogen.-Men samtidig åpner den nye forskriften for at man kan bruke hodet og likevel tenne bål - dersom det åpenbart ikke kan medføre brannfare, for eksempel på snø eller når det har regnet mye. Noen kommuner kan ha egne brannforskrifter, og det kan uansett være smart å ta en telefon til det lokale brannvesenet dersom du har planer om å fyre opp bål i utmark i sommerhalvåret, uttaler Heimdal.

Les også: Mistet kontrollen over bålet

- Nyt friluftslivet

– Vi oppfordrer det norske folk til å nyte våren og sommeren med mye friluftsliv - men ønsker du å tenne bål er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Bruk hodet og vis aktsomhet, og sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler. Mange steder finnes det også godkjente bålplasser som kan brukes året rundt, sier Heimdal.