Da Gåsbakken mistet valglokalet, satte det sinnene i kok. Folk reiste spørsmålet om politikerne vil ha utvikling på Gåsbakken.

Den minste

Gåsbakken har 545 innbyggere ifølge prognose Melhus kommune har, og er den minste skolekretsen. Ved skolestart var det fire førsteklassinger. Skolesekretær Beate Johansen forteller at det er 63 barn på skolen og 35 i barnehagen.

– Det er god tilgang, og 10 barn er i vente. Skolen er fådelt med fire grupper, og den største gruppa har 21 elever. Vi har plass til flere både på skolen og i barnehagen, sier Johansen som selv er fra Gåsbakken.

Johansen forteller at foreldre og besteforeldre står på for nærmiljøet, og at årets innsats er den kommende akebakken som de har forberedt ved å hogge ned trær, opparbeide maskinelt og så i gressfrø.

– Engasjementet smitter over på ungene, og da har ungene det bra. Gåsbakkingene er optimistiske, sier Johansen.

Passe stor

Nede på skolekjøkkenet er elever i gang med faget mat og helse, og en av dem er Aurora Hegge (11) som er leder i elevrådet.

– Hver dag er det så fint å komme hit fordi jeg blir så godt tatt imot av venninnene mine. Skolen er veldig bra som den er, og passe stor, sier Aurora som er med på håndball og hesteridning på fritida.

Lærer Randi Merethe Stenset synes det er optimisme på Gåsbakken, og hun forteller at de unge satser i landbruket.

Engasjerte

I kommunestyret sitter Bente Estenstad (Ap) og Stein Restad (Ap) som bor på henholdsvis Korsvegen og Gåsbakken. Estenstad er fra Jåren, mens Restad er fra Korsvegen og flyttet til Gåsbakken på slutten av 1980-tallet.

– Jeg tror ikke det er noe sted der folk er så engasjert som på Gåsbakken, og vi ser at de er taleføre og skriveføre. Jeg ble litt stolt selv at de ble litt sinte da valglokalet ble lagt ned. Da er de ikke likegyldige, sier Estenstad.

Restad mener gåsbakkingene er flinke til å hjelpe hverandre.

– Se bare på dugnadsinnsatsen for akebakken eller for skytterhuset. Det er ikke et spørsmål om hva storsamfunnet kan gjøre for deg, men hva vi kan gjøre for andre, sier Restad.

Estenstad frykter ikke at Gåsbakken skole blir lagt ned, og hun mener at både politikerne og rådmannen har forpliktet seg til å følge arealplanen der det står at Melhus skal ha sju tettsteder.

– Det er jo så mye på Gåsbakken, og vi har treningssenter, Svorksjøen camping, grendakafe i Grendstuggu, foreldre stiller opp på frivillig basis for å servere mat på skolen hver fredag og skolen har bygdekafé. Utbygging av nettet blir ferdigstilt i desember neste år, forteller Estenstad og Restad legger til at politikerne har åpnet for spredt boligbygging og at det er ordnet opp i kommunekloakken.

Gåsbakken har en dagligvarebutikk, og det er Coop Hølonda. Daglig leder Frode Kjøsen forteller at omsetninga er på det jevne, og at noe av omsetninga skyldes hyttefolk og brukere av Svorksjøen camping. På butikken er det også et eget selvbetjent kafferom, og der kommer folk regelmessig innom for å slå av en prat.

Ga opp boligbygging

I nabobygda Korsvegen har den ene boligen etter den andre blitt bygd, og nylig ble en ny gang- og sykkelvei ferdigstilt. Daglig leder Jostein Flå i Gauldal Bygg anslår at firmaet hans har bygd boliger for 65 millioner kroner på Korsvegen, og at de kommende boligene er verdt 10 millioner. I tillegg kommer boligene Trebetong har bygd.

– Jeg får mange henvendelser fra folk som sier at de vil ha det samme som på Korsvegen. På Gåsbakken planla jeg å bygge tre firemannsboliger med til sammen 12 leiligheter. Kommunen har et renseanlegg som nærmeste nabo, og sier at det ikke er nok kapasitet. Det er også kommet krav om at jeg skal betale inn for gang- og sykkelvei. En kan ikke kreve det samme for boliger på Gåsbakken som for andre steder, og firmaet har ikke penger til dette. Derfor er prosjektet lagt på is, sier Flå.

PENDLERAVSTAND: Bente Estenstad går over i jobb som hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, mens Stein Restad jobber i H-Bygg. Begge mener det er overkommelig for hølondingene å pendle. Foto: Gunn Heidi Nakrem
UTE: Elevgruppa forberedte seg til utegym i finværet. Bak skolen er det friluftsområder. Gåsbakken skole ble bygd i 1962. Foto: Gunn Heidi Nakrem
SENTRUM: Hølonda er kjent for skiutøvere på høyt plan, og har eget skimuseum. I bakgrunnen ligger Langås' fotosamling, og ikke langt unna er det dagligvarebutikk og bensinpumper. Foto: Gunn Heidi Nakrem