Skolebarn i Melhus kan få lære seg koding hvis det blir slik Melhus Venstre ønsker. Jan Frode Hatlen har nylig vært på studietur i USA, og han er fascinert over hva barn helt ned i seksårsalderen klarer å skape ut av koding. Selv har han tatt doktorgrad i historie, og underviser ved NTNU.

Forslaget

Under kommunestyremøtet i Melhus sist tirsdag foreslo Venstre at kommunestyret skulle vedta at skoleprosjekter med koding for barn fra første klasse og eventuelt knyttet til skolefritidsordninga, utredes og legges fram for komite for oppvekst og kultur. på fylkesnivå er Ap svært positive til dette, men det er de ikke i Melhus. Ap, Høyre og Kristelig Folkeparti stemte imot Venstres forslag. Derimot sa de tre partiene seg villig til å oversende forslaget til rådmannen og komiteen for en vurdering om forslaget skal tas opp til behandling.

Vil engasjere VGS-elever

Les også: Fylkesordfører Tore O. Sandvik lovte at 10-åringer skal få lære seg koding

- Jeg utfordrer alle våre videregående skoler til å være med på å lære tiåringer koding. De elevene som stiller opp får tarifflønn, og de skal læres opp først, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) da han under valgkampen besøkte Melhus videregående skole.

Lær kidsa koding er en frivillig bevegelse, som arbeider for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet. "Vi vil hjelpe de unge til ikke bare å bli brukere, men skapere med teknologien som verktøy", som det heter på bevegelsens nettside. Flere steder er det dannet kodeklubber. Ett av stedene er Trondheim. Tanken er å øke rekrutteringa til IT-yrkene og realfag, og målet til bevegelsen er at alle barn skal få mulighet til å lære seg programmering.

Øke innovasjon

- Koding er en ferdighet som er lett å lære. I fylket er det 3500 tiåringer. Hvis noen av dem får interesse av koding, kan vi alle få glede av det senere. Hensikten min er å tenne en gnist, sier Sandvik.

Sandvik mener det ikke er vanskelig å lære seg koding, og at det dreier seg om logisk tenkning.

- Det vil gå ut en henvendelse til alle skolene. I USA er koding blitt en kjempesuksess, og mange millioner er med på kodenivå. Jeg ønsker å skape en bevegelse, og Trondheim er jo teknologihovedstaden, forklarte Sandvik.