– Vi planlegger å legge fram en sak for kommunestyret før jul om bosetting av flyktninger. Om det blir nå i novembermøtet, eller i desember, er ikke helt klart ennå, sier assisterende rådmann Bodil Brå Alsvik i Midtre Gauldal kommune.

Les også: Kommunene må forberede seg på mange flyktninger

Les også: Her kan det komme Syria-flyktninger

Forberedt på økning

I Midtre Gauldal har de utsatt vedtaket om hvor mange flyktninger de skal bosette neste år. De er fra før anmodet om å bosette 21, ifølge tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Det er klart at dette tallet vil øke, på grunn av den store flyktningkrisen.

Fredag la regjeringen fram sitt tillegg til statsbudsjettet, på hvordan de skal håndtere den store flyktningstrømmen til Europa og Norge. De budsjetterer med at det vil komme 33 000 flyktninger til Norge både i år og neste år.

– Vi er forberedt på at vi får oppfordring om å ta imot flere, bekrefter Alsvik.

Hun hadde gjerne sett at tallene på hvor mange de blir bedt om å bosette kom dem i hende, før de legger fram saken til behandling hos politikerne.

Ikke vært et tema

Ordfører Sivert Moen (Sp) forteller at flyktningsaken ikke har vært et tema de fire flertallspartiene imellom under forhandlingene.

– Får vi pålegg om å ta imot flere, må vi løse det. Nå vet jeg ikke om vi er bedre egnet enn andre kommuner til å ta imot flere.

– Men alle kommuner blir bedt om å ta imot flere.

– Ja. Det er klart, det er snakk om at de neste par årene kommer det over 30 000 flyktninger til Norge. Det betyr et vesentlig antall, også for vår kommune, sier Moen.

Han sier at de politiske signalene blant politikerne i Midtre Gauldal tidligere, tyder på at de er positive til å ta imot flyktninger.

– Jeg kan ikke erindre noen negative holdninger i den sammenhengen, sier Moen.

– Hvor mange flere kan Midtre Gauldal kommune ta imot?

– Det har jeg ikke noe godt svar på. Vi må se på hva det betyr, ikke minst økonomisk.

Tenner ikke på Hauka

Også Moen har fått med seg administrasjonens forslag til mulige husvære til flyktninger. Å bruke Hauka skole, er ikke noe Moen umiddelbart tenner på.

– Det er ikke butikk på plassen, ikke så mange andre ting heller. Det vil bli store transportbehov. Hvis den type bosetting skal brukes, bør det stilles krav til Fylkeskommunen også, mener Moen.

– Men dette blir vel et tema dere fire partiene imellom nå framover?

– Det bør bli det. Realiteten kommer, vi må finne ut om de økonomiske forutsetningene er på plass. Og om de skal bo her midlertidig eller permanent, har mye å si.

Les mer om saken i lørdagsavisa.

Assisterende rådmann Bodil Brå Alsvik forteller at administrasjonen jobber med et forslag om bosetting av flyktninger, som de skal legge fram for politikerne før jul. De er forberedt på at de må bosette langt flere enn tidligere antatt. Foto: Marthe Eid