22 år gamle Vegard Rabben Moan fra Melhus er kokk på To rom og kjøkken som ledes av suksessrestaurantøren Roar Hildonen.

Lokalmat

- Det er artig og lage mat, og det er fint å kunne bruke lokalmat fra der jeg kommer fra, sier Rabben Moan.

I 1 1/2 år har Rabben Moan vært kokk på To rom og kjøkken i Trondheim. Kokkeutdannelsen tok han på Melhus videregående skole, og etterpå var han på AiSuma i Trondheim.

Fredag kveld fikk han vist fram kokkeferdighetene da tilhørerne og paneldeltakerne under den store matdebatten på Øya videregående skole på Kvål, skulle bespises.

- Det er artig å tenke fram nye metoder, forteller den unge kokken.

Les mer: Om paneldeltakerne

Temaet under matdebatten med det svært så solide panelet, var om folk bryr seg om hvor maten kommer fra. Mange hadde møtt fram for å høre på paneldebatten. En av paneldeltakerne var Roar Hildonen som altså driver restauranten To rom og kjøkken sammen med kona Hege. Hildonen opplyser at samlet antall ansatte er kommet opp i 89.

Matregion

Hildonen framhevet Trøndelag som mulig Nordens beste matregion, og han mener at Trøndelag har så mye å by på. Matgjestene fikk for eksempel kokt torsk med tang. Tang tror Hildonen kan bli Norges svar på trøfler. Dessuten var det for eksempel langtidskokte storfekjaker, blåskjell fra Rissa, ost fra Hitra, hjortepølser og trønderske småpoteter.

Egne retter fra Melhus var det ikke, men Melhus er kjent som den store råvareleverandøren, og da i form av korn, poteter, melk, kjøtt og egg.

Trøndelag produserer 20 prosent av maten i Norge, og daglig går 167 trailere stappfulle av mat ut av fylket, opplyste Hildonen. I tillegg til den maten landbruket og sjømatnæringa produserer, er det ifølge Hildonen kort vei til vilt, bær og sopp.

Fylkesleder Wenche Wullf Rønning fra Sør-Trøndelag Bygdekvinnelag sa under paneldebatten at mat er vår historie og identitet. Bygdekvinnelaget har nettopp fått et større tilskudd fra Sparebankstiftelsen for å ta vare på mattradisjoner.

Åpen gård

I dag lørdag er det åpen gård på Øya videregående skole, og arrangørene håper på storinnrykk. Under åpen gård får små og store hilse på husdyr, 40 utstillere står klar til å ta imot publikum, det blir maskinutstilling og friluftslivselevene byr på en opplevelse i treklatring for den som tør det.

- Jeg drømmer om gode spisesteder der maten produseres. Vi må være stolt av maten vår, og spise den, sa Hildonen under paneldebatten.

Lars Morten Rosmo, leder for Sør-Trøndelag bondelag, sa at han er optimist på vegne av landbruket. Han mener at de som bor i de store byene samt i Orkdal og Melhus, vil bli bønder.