Gabriel Pepra (24) dro sammen med søsknene sine fra Ghana til Melhus for å være sammen med mor. Hvordan det er å stå med føttene i to kulturer, skildrer han i plata han nettopp har gitt ut.

To kulturer

Hip hop-artisten kom onsdag med plata «Dilemma of a Ghost», og gjennom de engelskspråklige tekstene forteller han om det å være del av to kulturer.

- Hvilken velger jeg? Jeg er faktisk med i begge, og jeg ønsker å få det beste fra begge verdenene, forklarer Pepra som bruker Ghanaba som artistnavn.

I tillegg synger han om vennskap og om venner som svikter.

Egne opplevelser

- De fleste sangene handler om hva jeg har opplevd, og hvilke valg jeg har gjort. Jeg står i midten, og så er det beslutninger jeg må ta. Jeg kunne ha sagt nei til å flytte til Norge, og valget stod mellom å bo sammen med pappa og stesøsken eller flytte til mamma som hadde dratt til Norge og var alene. Å komme til Norge var som å starte på nytt, sier Pepra.

Han kom til Melhus som 15-åring for å bli gjenforenet med sin mor, og det har han ikke angret på. I løpet av de ni årene han har bodd i Norge, har han vært tilbake i Ghana en gang. Det var i 2012 for å delta i et klassejubileum. De fleste vennene hans har flyttet fra der Pepra bodde i Ghana. Etter skolegang i Melhus, har han tatt bachelor-grad i Trondheim. Nå jobber han ved Kolstad fritidsklubb, og der møter han andre som står oppe i de samme dilemmaene som han har opplevd.

- Kidsa liker å ha noen som forstår dem, sier Pepra.

Kollektiv

I ett år har Pepra jobbet med plata han nå har gitt ut. Den har 11 sanger. Underveis har han vurdert mange sanger og har byttet dem ut. Pepra er for øvrig med i et kollektiv sammen med rapperne Ronny Minega fra Buvika og Mats Tideman fra Melhus. Kollektivet jobber også med andre artister, og Pepra tror kollektivet gjør det enklere å bli sett.

- Hip hop er det veldig lite fokusert på i Norge i forhold til USA. I Oslo er det mye fokus på hip hop, og det motsatte er forholdet i Trondheim. Jeg ser det er lettere å lykkes i Oslo, sier Pepra.

Den nye plata legger Pepra ut gratis på nettet, og utgiftene med innspillinga finansieres gjennom spillejobber bandet har. Nylig spilte han og bandet på Solsiden for 200 barn og unge, de har spilt sammen med ei jazz-/soulgruppe fra NTNU og de har også hatt konserter på Isak kultursenter. Dessuten søker han midler fra ulike fond.

- Det handler om å bli kjent. Pengene vil komme senere, sier Pepra.

Drømmen til Pepra er å bli musiker på heltid.

Her kan du høre plata