Til sammen fem kullgroper ble i høst registrert i Nyådalen, rundt 9,5 kilometer sør for Forsetmoen i Singsås.

Det opplyser Knut Harald Stomsvik som er arkeolog i Sør-Trøndelag fylkeskommune i et brev til Midtre Gauldal kommune. Funnene ble gjort 22. september etter at det var kommet fram opplysninger som tydet på at det kunne være fangstgroper i området. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at gropene var kullgroper, ikke fangstgroper.

– Det kan imidlertid være en mulighet for at i hvert fall noen av gropene opprinnelig kan ha vært ment for fangst, og at de seinere har fått en sekundær bruk som kullframstillingsanlegg, skriver Stomsvik i brevet til kommunen.

Slike kullgroper ble brukt til produksjon av trekull, og knyttes hovedsakelig til yngre jernalder fra 500 til 1030 e.Kr. Trekullet ble brukt i jernproduksjon og smievirksomhet.

– Forekomsten av kullgroper i dette området kan ha sammenheng med utmarksbasert jernproduksjon da det synes relativt langt til nærmeste gårdsbosetting, og lokaliteten befinner seg relativt høyt opp mot fjellet, om lag 650 meter over havet, opplyser Stomsvik.

Kullgropene kan variere i størrelse fra en halv meter til flere meter i diameter, og er automatisk fredete kulturminner.