Hølondingen Olav Harald Langås gir nå ut en ny bok, men samtidig  kommer han med et gjensyn med en etterspurt føljetong.

Den nye utgivelsen inneholder nemlig historien om Mali, «Mali – en ond skjebne», som første gang ble utgitt som føljetong i Trønderbladet i 1997. Senere endte den opp som en liten roman i bokform.

– Det er utrolig mange som har spurt etter den boka, men den har ikke vært å få tak i. Så jeg fant ut at når jeg likevel skulle gi ut ny bok, så kunne denne bli med, med det samme. Derfor har denne boka ingen bakside, med derimot to forsider, smiler Langås.

Liket ble funnet 70 år etter

Den nye boka fra forfatteren heter «Drapet på kramkaren», og har utspring i en sann historie fra 1800-tallet, om en kramkar som forsvant og sannsynligvis ble drept på Hølonda.

Dette er en spennende historie fra virkeligheten, om en omreisende kramkar som forsvant fra «indre Hølonda» i 1854. Tre menn fikk skylda for forsvinningen, men noe lik ble aldri funnet, og det ble heller aldri reist noen sak.

Likevel gikk bygdesladderen, og bygdebokforfatter Per O. Rød går langt i sin beskrivelse av hendelsen. Han navngir faktisk de tre mennene som skulle ha stått bak ugjerningen.

Det som antas å være liket etter kramkaren, som da hadde blitt et skjelett, dukket først opp i 1924. Da ble det utført veiarbeid i området, og beinrestene dukket opp bak en stor steinhelle. Det ble nok likevel aldri bevist at dette var skjelettet etter kramkaren, men avisa Nidaros antyder at det kan ha vært ham.

– Det nytter ikke å finne ut mer om det skjelettet, forteller Langås.

Tre skjebner

Uansett, de tre mennene som ble beskylt for å ha tatt kramkaren av dage på 1800-tallet, led hver sine skjebner.

– To av dem tok sine egne liv, mens den siste ble smårar, og begynte som kramkar selv. Han drev med det, til han frøs i hjel en vinter, forteller forfatteren.

Både selve kramkardrapet, og livet etterpå for de tre hølondingene, er beskrevet i romanen.

– Det er en for god historie til ikke å bruke den, smiler Langås.

Sagnomsust historie

«Mali – en ond skjebne» er også skrevet ut fra en sann historie, og handler om Mali Larsdatter som fødte et barn utenfor ekteskap i 1729, og ble beskyldt for å ha drept babyen rett etter fødselen. Dette ble hun henrettet for, på et sted som senere fikk navnet Malihaugen.

Det har vært knyttet mange sagn og myter til dette stedet og historien bak, og skjebnen til den unge jenta har engasjert mange gjennom årene.

Dobbeltboka fra Olav Harald Langås er for salg på utvalgte Coop-butikker i området, og på bokhandelen på Melhus.

– Jeg kommer til å sitte og selge den selv på samvirkelagene på Hølonda og på Hovin, forteller Langås.