Mandag hadde politiadvokat Aage Midling i Trøndelag politidistrikt og statsadvokat Per Morten Schjetne ved Trøndelag statsadvokatembeter møte der de bestemte hva som skal skje videre med saken om Trondheim Bil-Demontering på Øysand.

Blir ikke henlagt

– Påtaleavgjørelsen kommer første arbeidsdag etter påske. Den er ikke offentlig før den er forkynt for partene. Men vi snakker ikke om henleggelse av saken, sier Midling.

Hva påtalemyndighetene har bestemt seg for når det gjelder tiltale eller ikke, ønsker ikke Midling og Schjetne å fortelle om. Først når beslutninga til påtalemyndighetene er gjort offentlig, altså etter at den er forkynt for partene, vil de fortelle hva som er sakens videre skjebne. Da blir det også klart hvem en eventuell tiltale rettes mot.

Les også: Bilopphuggeriet har åpnet porten igjen

Les også: «Jeg vet mindre enn det som står i avisene»

– Dette er en alvorlig sak, og vi må være helt sikre på at det vi bestemmer oss for er helt riktig, sier Midling.

Saken var ferdig etterforsket for ei tid tilbake, og påtalemyndigheten har brukt tid på å vurdere saken.

– Det har tatt lang tid å avhøre de involverte, og flere er sterkt skadd. Det har vært litt fram og tilbake om bevisene, forklarer Midling.

Vet brannårsaken

Midling forteller at politiet med høy grad av sikkerhet vet hva som startet brannen ved bilopphuggeriet, men at de ikke vil si noe om brannårsaken før forkynninga har skjedd etter påske. Når det gjelder gjenåpning og rivingstillatelse, er det en sak for Arbeidstilsynet og ikke politiet, opplyser Midling.

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg ved Trondheim Bil-Demontering venter spent på utfallet av politiets etterforskning.

– Det har vært ei tung tid, og det er ikke så artig. Det er forståelig at det tar tid. En må bare forholde seg til det som kommer, sier Skibnes Ramberg.

Har startet riving

Trondheim Bil-Demontering har åpent mandag til fredag, og har begrenset drift fordi Veidekke har startet å rive den brannherjede bygninga. Bedriften har ikke lager, men tar imot biler til vraking.

– Vi starter opp igjen og det blir bygging. Jeg regner med at forsikringssaken er grei og jeg har ikke hørt noe annet, sier Skibnes Ramberg.

Skibnes Ramberg forteller at hun ikke vet så mye om etterforskninga og Arbeidstilsynets vurderinger utover det hun har lest i Trønderbladet. Arbeidstilsynet kom i en rapport med krass kritikk, og mente blant annet at tanken med drivstoff stod i reoler som ikke var satt opp i henhold til leverandørens anvisninger.

– Reolene hadde ikke falt ned. Det er nødvendigvis ikke slik Arbeidstilsynet mener det var, sier Skibnes Ramberg.

Les også: Sterk kritikk fra Arbeidstilsynet

Dessuten omtalte Arbeidstilsynet at ansatte ikke hadde på seg klær som ikke forårsaket gnister og at ansatte kunne tappe drivstoff fra vrakede biler til eget bruk. Etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor har tidligere sagt til Trønderbladet at gnist fra klær kan ha startet den eksplosjonsartede brannen som førte til at en ansatt ble drept og flere ble skadd hvorav to svært alvorlig.

Etter arbeidstid

Daglig leder Skibnes Ramberg sier at arbeidsdagen var slutt da brannen startet. Hva ansatte holdt på med i hallen der brannen startet, ønsker hun ikke å si noe om bortsett fra å si at de ikke holdt på med tapping av drivstoff. Tidligere har hun sagt at en tank med over 1000 liter drivstoff veltet.