Coop Oppdal er inne i sitt fjerde år med søndagsåpent for Prix Ler, og har ikke oppnådd lønnsomhet.

– Søndagsåpent gir ikke lønnsomhet isolert sett, sier senterleder Kåre Jon Langberg i Coop Oppdal.

Eget rom

I 2010 åpnet Coop Oppdal nye Prix Ler, og året etter fikk butikken som ligger ved E6, egen «brustadbu» på 100 kvadratmeter der det er søndagsåpent.

– Det er litt tilfeldig at vi startet med søndagsåpent, og det skyldtes at vi hadde ledig lokale. Omsetninga er såpass at vi har fortsatt, sier Langberg.

Manglende lønnsomhet skyldes ifølge Langberg at det er mye arbeid med egen søndagsavdeling. Varer skal bæres inn før helga, og etterpå skal datoømfintlige varer bæres tilbake til hovedbutikken. Prisnivået er som i hoveddelen, men utvalget er svært begrenset fordi det ikke er plass til så mange varer, forklarer Langberg.

Mye småhandel

– Prix Ler var den eneste butikken i Melhus med søndagsåpent da vi gikk i gang, og senere kom Bunnpris i Melhus sentrum. I vår butikk er det veldig mye småhandel som at folk er gått tom for fløte eller at de handler melk og brød på vei tilbake fra hytta, sier Langberg.

Coop Oppdal har søndagsåpent på Ler og på Oppdal, sistnevnte er i turistområde og kan ha søndagsåpent av den grunn. Nå følger Coop-ledelsen spent med på hva regjeringa beslutter rundt søndagsåpent.

– Bedriftens politikk er generelt at vi ikke er spesielt glad for et vedtak om søndagsåpent for alle. Når alle kan ha det, blir det ingen lønnsomhet. Søndagsåpent for Prix Ler er et resultat av at butikken ligger ved E6, sier Langberg.

Lokalt ja

Beslutter regjeringa at kommunene skal ha lokal medbestemmelsesrett, mener Langberg det vil være uheldig for næringa.

– En kommune kan si ja, mens en annen sier nei. Da kan det bli omsetningsvridning. Politikerne tenker ikke på at det kan være næringsfiendtlig og føre til butikkdød, mener Langberg.