Det blir ikke en særlig hyggelig lesning. Kuttene blir knallharde: Totalt 28 millioner kroner må kuttes.

Nesten 12 av dem består i eiendomsskatten, som kommunen nå er i gang med å betale tilbake. Dette må dekkes inn neste år, og året etter.

Harde kutt

I tillegg kommer altså de 17 millionene kronene som må kuttes av drifta, fordi det rett og slett ikke er dekning. Det vil si at rammene blir mindre i år, enn i fjor. Og: Også i fjor kuttet de i budsjettet.

Rådmann Knut Dukane forteller at budsjettforslaget fra administrasjonen nå jobbes med, og legges fram på fredag. Dersom ikke noe helt spesielt skal skje helt i sluttfasen.

Kuttene til neste år er «ganske spesifisert» i budsjettforslaget, som han sier. For de tre påfølgende årene i planperioden, er kuttsummene lagt inn, uten at de er spesifisert på de enkelte rammeområdene.

Les også: Kutt eller økte inntekter

Eiendomsskatten

Eiendomsskatten må kommunen betale tilbake, etter sivilombudsmannen krevde det i sin behandling. Disse pengene må betales tilbake i år, men kostnaden skal altså tas i året og muligens årene som kommer.

Pengene henter de fra fondsbeholdningen, posten for uforutsette utgifter og et mulig mindreforbruk dette året.

– Hvordan er likviditeten?

– Kort og godt forlenger vi sertifikatlånet, sier rådmann Dukane.

Det betyr ikke at de utvider likviditetslånet, som de tok opp for snart to år siden, men at de ikke har mulighet til å kvitte seg med det.

– Likviditeten går litt opp og ned. Den er ikke kritisk. Men det skjer stadig ting og tang, og ikke minst skal vi betale tilbake eiendomsskatten, sier Dukane.

Hvem sin feil?

– Hvem sin feil er dette med eiendomsskatten, og at kommunen har havnet i dette uføret?

– Det har jeg ikke noen kommentarer til. Bortsett fra at vi forholder oss til det sivilombudsmannen sier om saken.

De fleste av politikerne har til Trønderbladet sagt at dette må politikerne og kommunestyret ta på sin kappe, da rådmannen og hans stab kun har iverksatt det politikerne har bestemt.