– Vi må bare ta vedtaket til etterretning. Vi må se framover, og skynde oss sakte. Vi må prøve å sikre at det blir trygt og godt for dem som bor her.

Det sier Torill Haueng, som er leder av Singsås sanitetsforening. Hun har stått i spissen for sanitetens kamp om å beholde bemanningen ved Singsås bo- og dagsenter. Torsdag ble det vedtatt at bemanningen på Singsås bo- og dagsenter skal legges ned.

Les også: - Dette er rasering av et godt tilbud!

- Brukerne skal føle ro

– Du tenker ikke at dere skal fortsette kampen?

– Jeg tenker at vi må mane til ro, fordi det har vært så mange kamper. For at brukerne skal føle ro, må vi stoppe denne kjempingen. Jeg tror at det kommer lite ut av å hele tiden kjempe og hisse opp stemningen. Vi må heller tenke oss grundig om, for hvordan vi skal gripe dette an videre. I første omgang er det brukerne som må skjermes, slik at de har det bra. Men det var så klart ikke dette resultatet vi ønsket, det er klart.

Haueng er også lokalpolitiker og vara til kommunestyret for Bygdelista, og på torsdag satt hun i kommunestyret da saken ble behandlet.

– Som politiker orker jeg ikke engang å kommentere saken, jeg synes det er så tragisk, sier hun.

Ordføreren stemte for

Ordfører Sivert Moen var en i flertallet som stemte for å gjennomføre tiltakene innen Pleie og omsorg, deriblant nedfasingen av bemanning i Singsås. Senterpartiet var delt: Fire av ni representanter stemte imot, og ville beholde bemanningen.

Ordføreren sier han stemte slik for å sikre helheten innen Pleie og omsorg.

– Det er nødvendig, innenfor de rammene vi har.

Moen mener de som kom med alternative forslag om å beholde bemanningen, og de som stemte for å beholde den, ikke kom med økonomisk inndekning for det.

– Vi hadde ikke klart å opprettholde økonomiplanen med det.

- Svartmaling

Moen mener enkelte går for langt i å svartmale situasjonen og scenarioer for hvordan det vil bli på bo- og dagsenteret etter bemanningen fases ned.

– Jeg er redd for at denne svartmalingen river ned tryggheten til de på Singsås. Jeg synes enkelte gikk veldig langt i å svartmale situasjonen. Det er ikke heldig for kommunens omdømme, eller for oss politikere.

– Dette er en veldig vond sak. Mange ser på dette omtrent som dommedag. Men dette er ikke dommedag. Vi skaper en bærekraftig fremtid. Jeg har til gode å møte noen pasienter på sykehjemmet, som ikke vil være der. De som har behov, er veldig glade for å komme dit. De som trenger mye pleie, vil uten tvil foretrekke å være på Støren. Forståelsen for behovsgraderingen av brukerne er det ikke full forståelse for. Det er klart; med stor pengesekk kunne vi drevet på flere plasser. Men vi har ikke den pengesekken.

– Er dette en vanskelig sak for Senterpartiet?

– Det er ikke enighet. En del sier det handler om sentralisering, og at distriktene må blø. Men jeg mener det må settes opp mot hva du får av kvalitet i tjenestene.