27. mai braker det løs. Elever på fjerde trinn i hele Melhus har da øvd i mange uker på det de skal framføre på sletta på sletta ved Melhus videregående skole. 900 til sammen, unger og foreldre vil være der. På Hallsletta vil det kry av skolebarn, også i skogen. Kanskje en billedgjøring av det som er hovedtema for årets sagauke: folkevandring.

- Det er viktig at ungene får kjennskap til sin egen historie, sier Line Anni Solbakken (39), som for første gang har rollen som leder for Sagauka. Ellers godt kjent som kulturkonsulent i Melhus kommune og prosjektleder i Olavsfestdagene.

Les også: Hvem skal få flagge i Melhus sentrum?

Solbakken slipper de første nyhetene om årets store kultursatsing sammen med Richard Høiem Ølmheim (38), også han i en relativt ny rolle etttersom han ble ansatt som kommunikasjonsrådgiver i Melhus kommune i august i fjor. Han har bodd i Melhus i mange år.

Det er tredje gang Sagauka går av stabelen, og i år skjer det i dagene 27. mai - 2. juni.

Fire deler

Innholdet kan deles i fire bolker: kunnskap, kultur, samfunn og folkeliv. Sistnevnte, folkeliv, vil det bli etter hvert bli i rikt monn på åpningsdagen 27. mai: Om kvelden går nemlig showet «Hipp hipp hipp» med Sigmund Kveli, Harald Morten Bremseth og Arnt Egil Rånes.

- Vi kommer tilbake med mer om programmet, sier Solbakken.

Les også: Fullt hus og stormende jubel

Folkevandringer er et tema som blir en rød tråd gjennom programmet i år. Mange flinke og kreative mennesker med på å lage årets sagauke, sier hun.

Selve folkevandringstida var før sagtida, på 1200-tallet. Men gjennom alle tider har folk flyttet på seg av ulike årsaker: krig, handel, pilegrimsferd.

I dag skjer akkurat det samme, påpeker Solbakken med henvisning til vår tids strøm av flyktninger, til Europa og ellers rundt om i verden.

Samarbeid

Hun og Høiem Ølmheim understreker at Sagauka er et samarbeid mellom frivillige, lokalt næringsliv og Melhus kommune.

Sagatida i Melhus er unik i norsk sammenheng, sier Solbakken. Sagauka har et helhetlig oppdrag, sier hun: - Den skal bygge kunnskap, skape interesse og se historien i et nåtidig perspektiv.

Tematur til Island

Melhus formannskap bevilget i januar 150.000 kroner i tilskudd. Dette kommer i tillegg til de 300.000 kronene flertallsgruppa bevilget i desember.

En tematur til Island i april er et samarbeidsprosjekt mellom Sagauka og Trønderbladet. Under turen skal deltakerne få bli kjent med de tette historiske bånd mellom Gauldalen og Island.

Les også: Stiftelsen Thora kan gå konkurs

Line Anni Solbakken og Richard Høiem Ølmheim Foto: Liv Helen Vaagland