– Kommunen vil betale infrastruktur for 150 millioner kroner for at Norsk Kylling skal bli her, men vil ikke utvikle eneboligtomter. Det er de som bor her, som skatter til kommunen. Et firma skatter til staten. Kommunen har ikke råd til å legge ut for infrastruktur for både boligtomter og Norsk Kylling, sier Vidar Rognes.

Les også: Tror Norsk Kylling havner i Malvik

Eneboliger er tingen

Han er avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 sin avdeling på Melhus, og har bodd på Støren hele sitt liv.

Han forstår ikke hvorfor kommunen ikke heller tar et aktivt grep for å ha tomter klar for boligkjøperne. Og det er særlig eneboligtomter som er etterspurt.

– Fordi det ikke lenger bygges eneboliger i Trondheim. De få som legges ut der, selges før visning. Også i Melhus selges de veldig fort.

Les også: Ordføreren vil legge ut 50 eneboligtomter her

Rognes er ikke i tvil om at det er et potensielt stort marked for å få folk til å bygge hus på Støren spesielt.

– Folk vil bruke penger på å sette opp hus på Støren. Prisene har tatt seg kraftig opp også her. Prosentvis har prisveksten vært større her, enn i områder nærmere byen de siste ti årene.

– I ferd med å tape kampen

Men kommunen bør hive seg rundt kjapt.

– Hvis ikke Midtre Gauldal allerede har tapt kampen, er de i ferd med å gjøre det. Det legges nå ut områder på Ler, Kvål og Lundamo. Og på Hovin selger vi allerede.

Han mener veksten i Midtre Gauldal vil galoppere i årene som kommer, slik som prognosene fra Statistisk sentralbyrå også sier.

Rognes mener kommunen har et ensidig fokus på næring og arbeidsplasser. Og han rundt hva som vil skje

– Det er tull. Etterspørselen er her uavhengig av Norsk Kylling. Det er en helt merkelig, det å legge alt på én bedrift. Og så har det manglet eneboligtomter i 15 år, sier Rognes oppgitt.

Klar plan for utvikling

Han mener at å bygge ut flere større boligfelt på Støren, ville gitt mye mer gevinst, enn å utvikle næringsområde for Norsk Kylling.

Frøsetfeltet ble bygd ut på 70- og 80-tallet, mens Soknesmoen var den siste, større utbyggingen på 90-tallet. Siden det har det kun vært enkelttomter som har blitt utviklet og solgt.

Rognes sier det må skje en planmessig utvikling, i regi av kommunen. Oppskriften er klar, og han sier det samme som han sa til Trønderbladet i desember i fjor, da det ikke lå ut én, eneste bolig til salgs på Støren på finn.no.

– Kommunen må forskuttere kostnadene og stå for en planmessig utvikling av boligområder.

Kostnadene ved å opparbeide tomter, som vei, vann, kloakk og strøm, er så dyre at ingen utbyggere går løs på oppgaven. Dette fordi tomteprisene er relativt lave i kommunen, og de får ikke igjen nok penger til å ta risikoen.

Eiendomsselskap

Han mener Midtre Gauldal må se til storebror og nabo Melhus, og opprette et kommunalt eid eiendomsselskap.

– Melhus tomteselskap ble etablert i 1965, og har ett mål: Å finne nye områder, bygge infrastruktur på tomtene og selge dem. Tilsvarende selskap burde vært laget i Midtre Gauldal og.

Han mener kommunen er nødt til å sette bort dette arbeidet til profesjonelle. Kravene er store, blant annet til geoteknikk.

Han ser også en annen fordel med et kommunalt eid eiendomsselskap, som kan utvikle større boligområder.

– Da kan tomtekjøperne bygge husene de selv ønsker.

Når store utbyggere kjøper opp, blir boligene gjerne bygd likt, for å spare kostnader.

– Gammelsaga ideell

Rognes har fått med seg Venstres kamp for å få satt i gang tomteutvikling og –salg på Gammelsaga på Støren.

– Det hadde vært et ideelt område. Det er flatt, og infrastrukturen er på plass allerede. Men jeg skjønner også kommunens dilemma med at de trenger arealer til framtidige skole- og barnehagebygg.

På utfordring, ramser Rognes opp følgende områder som han ser for seg kan være godt egnet til å utvikle som større boligområder for eneboliger:

Småplassene, området bak Hallråa opp mot Haukdalsmyra

Flatreitan, som ligger på sørsiden av Soknesmoen

Frøsetsiden, kan utvides med større områder.

Vil gagne bygdene

Rognes viser til Korsvegen, hvor det har blitt bygget mellom 40 og 50 boenheter, aller flest leiligheter, de siste to årene. Et sted med omtrent samme kjøreavstand til Trondheim, som Støren.

Han mener også at et økende folketall og et sterkere Støren, kun vil gagne bygdene rundt.

– Støtet må settes inn på Støren. Vi må stoppe handelslekkasjen. Er det nok innbyggere her, etablerer større aktører og butikkjeder seg her.

Han har også fått med seg diskusjonene om jantelov og hegning rundt hver enkelt bygd, som var oppe i kommunestyret som en debatt nylig.

– Det er det som kan ta knekken på kommuneøkonomien. Det er kanskje også det som har bidratt til at kommunen ikke har satt inn støtet på Støren tidligere, sier Rognes.