Attføringsbedriften Midtre Gauldal ASVO ser effekten av at minusgradene kryper nedover på gradestokken. De selger ved hele året, men når kulda setter inn på denne årstiden er det naturlig nok økning i salget.

Økning i 2015

– Akkurat nå selger vi veldig mye, både bjørk og blandingsved. I 2014 hadde vi et vedsalg på 2600 sekker i året, mens i fjor så vi en økning til 3500 sekker, forteller daglig leder Bernt Solbu.

Arve Oddbjørn Solberg jobber fast med å pakke veden som går ut til de mange kundene, og han stortrives.

– Jeg har jobbet med ved i tjue år, og merker godt pågangen nå i januar. Det er kaldt og da vil folk helst ha ved. Det er nok ikke så mange som kapper og ordner veden selv lenger, og da kommer det flere hit for å skaffe brenselet, tror Solberg.

Klar anbefaling

Hva anbefaler du folk å fyre med?

– Bjørka er nok best, den varmer godt og holder lenge, smiler vedansvarlig Solberg mens han pakker nye sekker klar for kundene som kommer innom ved Gammelsaga på Støren.

Tips for vedfyring:

  • Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 %

Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe. Tenn på fra toppen Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen og stable opptenningsved oppover. Legg 2-3 opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved, og tenn på.

  • Hold døren oppe til det er god fyr!

Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og kan skade ovn og skorstein.

  • Tenk miljø

Juletrær, gavepapir, mye avispapir, malt eller trykkimpregnert trevirke har ingenting i ovnen å gjøre. Bruk ved. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.

Kilde: norskvarme.org