Det så svært lovende ut for Gilberg før hun stilte til start i helgens NM for islandshester på Hamar.

21-åringen har konkurrert nesten annenhver helg siden februar, og toppet det som utvilsomt må kalles en gjennombruddssesong med å bli stevnets mestvinnende rytter under Midt-Norsk mesterskap i Tresfjord i pinsen.

– Må ha litt flaks

Den hardtarbeidende budalsjenta vant tre av de seks klassene hun stilte i som ungdomsrytter (16-21 år). Tidligere i vår ble hun også tre ganger klubbmester i Trøndelag.

– Før NM hadde jeg sesongens beste tid i øvelsen speedpass, og jeg har fortsatt beste poengsum i landet i år i stilpass med hesten min Kolskør, sier hun.

Den beste plasseringen under NM på Biri ble derimot en litt skuffende sjuendeplass i speedpass, der du bedømmes ut fra tid på et rimelig kort strekke. Stilpass er bedømmning av gangarten pass på en bane som har markerte punkter hvor bestemte oppgaver skal gjennomføres.

– Litt misfornøyd er jeg. Det er surt, ikke minst fordi det gjorde at jeg ikke ble med på landslaget som skal delta i Nordisk mesterskap i månedsskiftet, men man må ha litt flaks for at det skal klaffe. Både jeg og hesten må ha dagen, sier Karen til Trønderbladet.

Trener med verdensmester

Det som gjør islandshesten spesiell er gangartene. En vanlig hest har tre - skritt, trav og galopp - mens en islandshest kan ha fire eller fem forskjellige gangarter, med tølt og pass i tillegg til de tre vanlige. Konkurransen er derfor en gangartskonkurranse kun for islandshester, hvor hestens gangarter skal vises frem under dom.

Karen Gilberg kjøpte sin første islandshest for konfirmasjonspengene, og gjør alt sjøl. Hun rir inn og trener hestene, og har jobbet for svært gode oppdrettere og trenere både i Danmark og i Norge de siste årene.

I sommer har hun blant annet trent og arbeidet ved stallen til den tidligere verdensmesteren Stian Pedersen på Møre, der hun også er tilbudt videre opphold. At ledende utøvere har trua på jenta er det liten tvil om.

Les mer om den lidenskapelig hesteinteresserte Gilberg i Trønderbladet lørdag.

Gilberg har brukt mye av tiden de siste årene på å trene med flere anerkjente oppdrettere og trenere. Foto: Elling Finnanger Snøfugl