4700 deltakere og til sammen 13 000 besøkende ventes i stevneperioden fram til fredag 4. august.

Skytterkongen eller skytterdronningen blir kåret direkte på NRK torsdag 3. august. Det skal kåres LS-mestre i alle klasser fra rekruttene på 11 år, til de eldste i klassen over 73 år.

Stevnet avsluttes med kåring av de beste hurtigskytterne i Stang- og felthurtigskyting. Vinneren av Stang-skytingen, som er oppkalt etter oberst Georg Stang, tildeles norsk idrett sin eneste medalje i ekte gull.

Premiene til årets Landsskytterstevnet har en samlet verdi på cirka fem millioner kroner, og det aller meste er sølvpremier med lange tradisjoner.

Flere lokale lag er med

Blant tusenvis av skyttere, fins det flere skytterlag fra både Melhus og Midtre Gauldal som skal være med på den 119. utgaven av Landsskytterstevnet.

Budal skytterlag, Flå skytterlag, Trondhjems skytterlag, Singsås skytterlag og Skonedal skytterlag har alle representanter tilstede i Førde.

Rekordmange kvinner

Før første gang i stevnets historie er over 20 % av deltakerne kvinner, og i de yngste klassene er jentandelen stigende. I rekrutteringsklassene har det nå blitt overrepresentasjon av jenter på seierspallene. Dette skjer selv om guttene fortsatt er i flertall blant skytterne. Hos Singsås skytterlag er det flere kvinner blant de ti fra laget som står klare på standplass nå til helgen. Nina Øyan er 16 år gammel, og skal skyte i juniorklassen.

– Jeg synes det er ganske tøft at vi begynner å bli såppass mange jenter, det er en utrolig morsom idrett å drive med. Personlig skal jeg egentlig bare gjøre mitt beste, også får vi se hvor det bringer meg, forteller Øyan.

Randi Singsaas er året eldre enn Nina, og skal skyte i den nyoppstartede klassen eldre junior, som er en slags overgang mellom junior og senior, hvor de skyter de samme programmet som seniorene gjør. Randi forteller at hun har slitt med motivasjoneni det siste, og har tatt en pause for å se om den kommer tilbake. Hun har likevel meldt seg på stevnet, uten å ha noen særlige forventninger.

– Jeg har jo ikke skutt så mye i det siste, så jeg er med bare for opplevelsen sånn egentlig. Det er utrolig gøy være med, det er jo en svær happening der det sosiale står i sentrum. Jeg synes også det er artig at så mange jenter konkurrerer, mange tenker jo at skyting er en gutteidrett, sier Singsaas.

Veldig godt miljø

Jorun Øien Buseth (23) representerer også Singsås skytterlag til helgen, og hun tror det blir flere jenter fordi skytemiljøet er så godt.

–Det har liksom ikke noe å si om du er dame eller kar, her stiller alle likt. Alle konkurrerer på lik linje, og alle blir respektert for den de er, konstaterer Buseth.

Rutinert

Kai Eskelund er leder i Flå skytterlag, og stevnet i Førde blir hans 39. landsskytterstevne. Selv skal han delta i klassen for veteraner over 65 år. Flå skytterlag stiller med totalt fire påmeldte skyttere, tre seniorer og en junior.

–For min del handler det først å fremst om å delta og å ha det gøy, men selvfølgelig er det jo artig når det går veien. Etter den innledende skytingen settes finalegrensen, og det er en viss prosent av deltakerne som skal skyte finale i hver klasse. Det blir bare jevnere og jevnere for hvert år, og man må nesten ha full pott om man skal komme til finaleskytingen. I fjor klarte jeg det, og kom til baneskytingfinalen, noe som var utrolig gøy, forteller Kai til Trønderbladet.

Seniorklassene 1-5 og Veteran 55 skyter hovedsaklig på 200-metersbaner under baneskytingen, men de yngste og de eldste skytterne, inkludert Kai, skyter på 100 meters avstand.

Trondhjems Skytterlag holder til på Melhus, og flere av de ti som deltar til helgen er Melhusbygg. Atle Kvarme er ikke med som skytter selv, men er med både som trener og supporter når hans to sønner, Anders (25) og Marius (20) skal i ilden.

–Dette er jo årets happening for oss som driver med skyting. Minstemann skal delta i klasse tre, eldstemann i klasse fire, men i bunn og grunn er vi her for selve opplevelsen. Det blir kjempegøy, forteller en lattermild trener/far.

–En del av ferien

Budal skytterlag stiller med ti deltakere i år, og leder Håvard Sætermo har trua på de som skal representere laget.

–Jeg vil ikke si at det forventes, men vi både tror og håper på å kunne få minst én finaleskytter. Hans Jakob Løkkesmo har gjort det bra i det siste, og jeg tror han kommer til å imponere nå til helga. Uansett hva som skjer, så er det sosiale det viktigste. Det er bare artig å delta på Landsskytterstevnet, og vi ser på det som en del av ferien, sier Sætermo.

Løkkesmo selv er ikke like skråsikker. Han mener også at konkurransen bare blir hardere og hardere, og at det har vært en stor utvikling de siste årene.

–Det er mange om beinet, det er flere som skyter godt enn før, og da er det ikke så lett. Selv har jeg ikke de aller største forvetningene, men håper på finaleplass i en av Texas-øvelsene, sier Løkkesmo til Trønderbladet.

Helt Texas

«Texas-øvelsene» er et kallenavn på de to grenene felthurtigskyting og stangskyting, gjerne fordi de er inspirert av den ville vesten.

Felthurtigskyting, populært kalt «Stuper´n», er en hurtigskytingskonkurranse der målet er å treffe tre forskjellige feltfigurer på forskjellige avstander så raskt som mulig. Skytteren kan bruke maksimalt seks skudd, og starter med ladd og sikret våpen, stående. I det kommandoen «Ild» blir gitt, kaster skytterne seg ned på bakken og setter i gang.

På Landsskytterstevnet skytes det en finale med de 16 beste skytterne fra den innledende skytingen. De beste skytterne klarer gjerne å treffe de tre målene på godt under ti skunder.

Stangskyting går også ut på å skyte så hurtig som mulig. Reglene har endret seg mye gjennom årene, men den nåværende ordningen består i at skytteren skyter så mange treff som mulig på to forskjellige figurer i løpet av 2 x 25 sekunder.

På Landsskytterstevnet består finalen av de 10-15 beste fra den innledende runden. De beste skytterne klarer gjerne å oppnå 27-28 treff i løpet av skytetiden.

FOR GUTTER OG JENTER: Randi Singsaas (17) er glad for at flere og flere jenter interesserer seg for skyting. Foto: Privat
KVALITET: Landsskytterstevnet regnes for å ha Norges beste arenaproduksjon og resultatservice for publikum. Foto: Det frivillige skyttervesen