– Hvordan det er her? Kjempeflott! Kan det være finere enn når det er strålende sol, mye nysnø og topp skiløyper? spør Fredrik Riseth med et stort smil.

For ei drøy ukes tid kom trønderen til Midway i delstaten Utah i USA. Noen kilometer fra det for tiden vel ukelange bostedsstedet ligger Soldier Hollow hvor det ble kjempet om OL-medaljer for 15 år siden.

Verdens fremste

Denne uka skal OL-arenaene for hopp og langrenn igjen brukes til kappestrid mellom mange av verdens beste. Det er junior-VM i hopp, kombinert og langrenn og U23-VM i langrenn. Sistnevnte mesterskap er for dem som er eller blir 21 år i år og opptil 23 år.

– Målet? En medalje, slår andreårs-senioren fast.

Sammenlignet med Norge ligger Salt Lake City åtte timer etter i tid. Så da Fredrik går prologen på sprinten tirsdag morgen er det allerede kveld i hjemlandet. I løpet av tiden fra sist lørdag har idrettsutøveren vennet seg til de nye tidene og hatt daglige treninger i høyden. Konkurransen avgjøres nesten 1800 meter over havet.

– Jeg føler at jeg har kommet inn i rutinene. Nå venter jeg på å komme i gang.

Tyngre enn i lavlandet

Melhusbyggen har aldri konkurrert så høyt over havet noen gang tidligere. Han merker at det går litt tyngre enn i lavlandet i Trøndelag.

– Men slik er det for alle. Bortsett fra en tur opp til Galdhøpiggen, er min eneste erfaring med så høy høyde et opphold i Font-Romeu på cirka 1800 meter over havet sist sommer. Da jeg planla det oppholdet, hadde jeg mesterskapet i Salt Lake i bakhodet. Det er jeg glad for i dag, jeg har gjort unna en del treningsøkter på den samme høyden som vi skal konkurrere så jeg vet litt om hva som venter. Men sist sommer trente jeg med håndbrekket på og kjørte ingen økter på intensitet lik det som er på konkurranser.

Har meritter

Som sisteårsjunior vant han gull på sprinten under junior-VM.

Les også: Våre 20 beste idrettsutøvere

– Gullet i Almaty var ikke noe mål i treningsarbeidet foran sesongen, og var litt uventet. Det ga meg troen på at jeg har forutsetninger for å kunne nå toppen i dette sirkuset. Det ga meg også en plass på den norske kvoten til å gå verdenscup i Drammen, så det var en fin erfaring ga mersmak.

– Hva betyr det å være med på U23?

– Det har vært ett av målene for sesongen, så det er moro å kunne stryke det av lista. Men jeg vil ikke være fornøyd med bare stille til start. Som norsk utøver i den norske troppen bør man ha forhåpninger om å prestere helt i toppen.

De siste ukene har 21-åringen forberedt seg så godt som mulig frem mot mesterskapet.

– Jeg har prioritert trening fremfor konkurranser. Jeg har troen på å gjøre som jeg pleier foran viktige renn, sier VM-deltakeren.

TOPP: Fredrik Riseth vil være av de aller beste når U23-VM starter med sprinten tirsdag. Dagen før starter junior-VM. Foto: Erik Borg