- Jeg begynner å glede meg skikkelig nå. Vi har fokusert på arbeidsoppgaver helt siden august, nå skal vi endelig praktisere det vi har øvd på. Det blir godt, sier Lasse Austgarden.

Trønderbladet møtte samboerparet Austgarden og Stine B. Nordvik i hundegården på Ler torsdag formiddag. Da var de i ferd med å pakke seg ferdig før avreise til Røros og et av vinterens store mål: Femundløpet. I fjor var det Nordvik som kjørte og da var samboeren med som handler. I år er rollene byttet om og Austgarden stiller opp i hundeløpet for første gang. Klokka 16:22 i ettermiddag kjører Austgarden ekvipasjen som teller 12 hunder gjennom Røros sentrum og ut i villmarken.

Starter rolig

Den snøfattige vinteren har ført til at arrangøren må legge om deler av traseen og det er også advart om at forholdene vil tære ekstra på hunder og utstyr. Austgarden og Nordvik har lagt ned en stor arbeidsinnsats i høst og vinter og er mer enn klare for utfordringen. Hundeløpet er 60 mil langt, 20 mil lengre enn løp han tidligere har deltatt i.

- Onsdag hadde vi siste treningstur og spannet ser veldig bra ut. Men det er et langt løp, så vi kommer til å ta det rolig i starten. Da vi deltok i et løp i januar opplevde vi at noen av hundene fikk slitasje i håndleddene. Nå går det bra og hvis vi gir dem tilstrekkelig med hvile holder de kanskje helt til mål, sier Austgarden.

- Målet er å fullføre med minst åtte hunder, men vi setter igjen hunder hvis det er nødvendig, legger han til.

Vil korte inn differanse

I fjor ble duoen nummer 12 av i alt 61 startende, men samboerpartet synes det er vanskelig å tippe utfallet av årets sledetur.

- I år har hundene vært litt overtrente, men i det siste har vi hatt bra stigning. Tanker om en plassering blant de fem beste har vi likevel lagt fra oss. Vi tenker arbeidsoppgaver og tar det derfra. Vi blir ikke skuffet om vi plasserer oss et stykke ned på listen, men vi har et håp om å ikke komme altfor mange timer bak teten. I fjor var vi syv timer bak vinneren, i år skal differansen ikke være mer enn fire-fem timer, fastslår paret.

Skadet hånda

Finnmarksløpet i mars er det andre store målet denne sesongen og da er det Nordvik som skal til pers bak hundespannet. I fjor imponerte hun stort ved å kjøre inn til Alta som åttende beste hundespann. Et uhell tidligere i sesongen vil nok hemme henne litt under årets konkurranse. I desember skled Nordvik på isen og som hun selv sier:

- Det meste i høyre håndledd ble revet av.

Håndleddet har vært under kniven, men skaden vil ikke være fullt ut restituert til starten går i Finnmark 9. mars.

- Det skal nok mye til å toppe plasseringen i fjor, men vi skal nå prøve. Vi har et mye bedre spann i år enn i fjor, sier hun.

Denne helga er all fokus på Femundløpet.

Samboerparet mener de hundespannet aldri har vært bedre enn nå. Foto: Thomas Olsen