Før helga, og like før første kamp ble blåst igang, smalt nyheten fra Norges idrettsforbund (NIF) om at det ikke er tillatt å strømme barneidrett. I praksis betyr det at Trønderbladet og søsteravisene i Polaris Media Midt-Norge; Adresseavisen, Bladet, Hitra/Frøya, Avisa Sør-Trøndelag, Fosna-Folket, Innherred og Steinkjer24, ikke får lov til å sende kamper fra klasser for de under 15 år.

På bakgrunn av dette bestemte ledelsen i Polaris Media Midt-Norge å ikke strømme helgas kamper fra Skandia Cup, men fra og med mandag sendes det direkte i klassene for de over 15 år.

Samtlige direktesendte kamper kan ses her:

– Vi føler at den beslutningen tatt av styret i NIF i går rammer oss som arrangør steintøft, da vedtaket blir gjennomført med umiddelbar virkning. Vi prøvde i dialog med NIF å komme til enighet i ettermiddag, men vi lyktes ikke. Vi foreslo å informere ekstra, og gi alle lag mulighet rett før kamp til å reservere seg. Det fikk vi heller ingen aksept for, sa en frustrert turneringsleder, Brynjar Aune, til Trønderbladet før helga.

Vil flytte flere kamper til tv-arena

Når hovedturneringen starter mandag er vi på plass med sending fra tre baner. På mandag vil vi sende kamper fra Koteng arena, Rema 1000-banen og Trøndelag kraft-banen. Det øvrige sendeskjemaet er foreløpig uklart som følge av idrettsforbundets bestemmelse.

Skandia cup i Trondheim er en av Norges største fotballturneringer for barn og ungdom, og arrangeres av Freidig fotball. Rundt 10 000 spillere finner veien til Ladesletta hver sommer. Bortsett fra de to pandemiårene har Skandia cup blitt arrangert hvert år siden 1975. Sluttspill starter på torsdag.

På mandag strømmes 26 kamper fra cupen. Trønderbladet sender direkte fra samtlige.

Når dette skrives jobbes det med å flytte flere kamper til de tv-sendte arenaene. Foreløpig er dette de lokale lagene som skal spille på «tv-bane»:

DagKlokkaBaneKlasseHjemmelagBortelag
Mandag18:40Koteng arenaG19NidelvBuvik
Mandag19:50Koteng arenaG16NidelvGimse
Mandag19:50Rema 1000 banenJ17GimseTiller
Tirsdag19:50Rema 1000 banenG19BuvikHommelvik

– Mange dilemmaer

Under en «åpen time» publisert på idrettsforbundets nettsider forklarer idrettspresident Berit Kjøll saken sett fra deres ståsted:

– Det er mange dilemmaer som er knyttet til denne problemstillingen. Det er mobbing, trakassering, eksponering av barn og unge i sårbare situasjoner. Derfor ønsker vi å kontrollere det de kan utsettes for på dette området, med utgangspunkt i strømming, sier Kjøll, og understreker at dette gjelder for barne- og ungdomsidretten.

Pål Kristen Rønnevik er leder for modernisering og digitalisering i NIF. Han svarer på Trønderbladets spørsmål på vegne av forbundet.

– Jeg beklager at våre organisasjonsledd opplever at vedtaket kommer brått på, og jeg har forståelse for det. Men samtidig setter jeg som nevnt spørsmålstegn ved hvilke vurderinger de har gjort rundt behandlingsgrunnlaget for å kunne strømme. Ville det stått seg hvis de hadde fått en klage for brudd på personvernlovgivningen? Jeg tror ikke det.

– Det kommer cirka 10.000 barn på Skandia Cup. Hvordan har dere tenkt å forhindre at 20.000 foreldre står på sidelinja og filmer med mobilene sine?

– Vi kan ikke forhindre det hundre prosent, men vi kan sette inn informasjonstiltak. Filming av andre enn sine egne barn uten samtykke er ulovlig. Og den løypa må vi gå opp sammen. Her er det snakk om god informasjon og å bevisstgjøre arrangørene. Jeg tror ikke det er så mange foreldre som gjør dette med hensikt å bryte noe lovverk. Jeg tror bare de helt enkelt ikke er klar over det.