Lover tøffe forhold i Vassfjellet

Orienteringsløpere er vant til blautmyr og bratte fjell, mener Audun Bakk foran søndagens kretsmesterskap i Vassfjellet.

Audun Bakk er løypelegger til Lang-KM, og startet allerede i fjor høst med planlegging av løypene. 

Sport

Mye regn har gjort at det er bløtt i Vassfjellet. Det meldes også regn på løpsdagen, når kretsmesterskapet i langdistanse orientering arrangeres av Melhus idrettslag søndag. Løypelegger Audun Bakk sier det blir krevende forhold, men ikke verre enn det orienteringsløpere er vant til.

- O-løpere er vant til å takle alle terreng og forhold, og de kvier seg ikke for dårlig vær. O-løpere er vanntette, forklarer Audun Bakk.

Stedsnavnet er berettiget

I Vassfjellet er det rikelig med myrer. Mange løpere legger sine vegvalg etter myrer, der det er god oversikt og lite vegetasjon. Bløte forhold trenger ikke å endre på det, og løypeleggeren sammenligner forholdene akkurat nå med vanlig høstbløte.

Vassfjellet har også stor høgdeforskjell, fra samlingsplassen på Hyggeli-flekken på Rønningsbakkan, til foten av toppen, hvor de lengste løypene går. Audun Bakk sier at løperne møter et krevende terreng, men at det er godt innenfor normalen av hva som benyttes i langdistanseløp.

- Dette er klassisk trønderterreng, med mye myr og åser, sier han.

- I hvor stor grad har du utnyttet terrenget til å lage krevende løyper?

- Jeg skal kanskje ikke opplyse så mye om løypene på forhånd, men vil vel si at jeg har lagt løypene i de beste delene av terrenget. Og ikke så mye på tvers av åsene for å gi løperne flest høgdemeter, sier Bakk.

Mesterskapet er åpent for alle, og har ni løyper fra 12,5 til 1,3 kilometer. Det er også mulig å melde seg på løpsdagen i egne løyper. 250 løpere er ventet til Vassfjellet, og de påmeldte er fra sju til 83 år.

VM-aktuelle

Tre av de påmeldte til Lang-KM er uttatt  for junior-VM i orientering. Det er Andreas Sølberg fra Hølonda, Jonas Madslien Bakken fra Trondheim og Ingeborg Eide fra Trondheim. De bruker løpet i Vassfjellet som trening til samme disiplin i junior-VM i Telemark i august.

De fleste løperne i Lang-KM kommer fra klubber i Trondheim, hvor Freidig er størst med rundt 50 påmeldte. Men de lokale klubbene Melhus IL, OL Gaula og IL Leik er også representert. Torsdag var til sammen 19 løpere herfra påmeldt.

Arrangørklubben stiller med rundt 30 personer for å gjennomføre mesterskapet.