Brå gikk den siste skituren med Eggen

Oddvar Brå fikk være med langrennslegenden Gjermund Eggen på hans aller siste skitur.

Oddvar Brå deltok i Gjermund Eggens begravelse.  Foto: idar Ruud / NTB scanpix

Sport

Det fortalte Brå til NTB da han ankom Engerdal kirke for å delta i Eggens begravelse onsdag. Langrennslegenden døde mandag 6. mai, 77 år gammel.

Skituren Brå refererte til var ikke av de lengste, men blir likevel et godt minne å ta med seg videre. Anledningen var innspillingen av TV-programmet «Gutta på tur» i Holmenkollen.

– Det jeg kan si er at jeg gikk sammen med Gjermund på hans siste skitur. Den varte i 100 meter nedenfor Kobberhaughytta, smilte Brå til NTB.

Fin stund sammen

Han fikk også sjansen til å komme ekstra tett på Eggen i forbindelse med den samme anledningen.

– Jeg var heldig å få en utrolig fin stund sammen med Gjermund i Holmenkollen da. Vi var sammen i to døgn. Det var bare oss på hotellet, og vi satt en hel kveld og pratet. Jeg tror aldri jeg har snakket så mye med Gjermund, sa Brå.

– Hvordan vil du huske ham?

– Jeg husker Gjermund som utrolig positiv, og han var også en flott kar. Oss gutta satte stor pris på Gjermund, men jentene satte kanskje enda mer pris på han. Og han hadde den fantastiske evnen at han gikk i alle sosiale lag.

Enormt populær

Langrennslegenden fra Hølonda trakk også fram en annen Eggen-historie som sier noe om populariteten engerdølen nøt hos det norske folk.

– I 1969 var Gjermund Eggen på turne med Dizzie Tunes, og dette var i Meldal, nabobygda til Hølonda. Da kjørte mine foreldre dit for å høre på Dizzie Tunes, men Dizzie Tunes hadde de aldri hørt om. Det var Gjermund alle kom for å høre, smilte Brå.

Wirkola minnes Eggen som en gladgutt

Bjørn Wirkola husker Gjermund Eggen som en mann med mange smil og godt humør.

– Gjermund var bestandig blid og hyggelig med glimt i øyet og en fleip, sier Wirkola til NTB før onsdagens bisettelse av skikompisen.

– Etter VM i 1966 ble vi ekstra gode venner. Vi var jo med på mye rart utenom hopping eller langrenn. Så vi har hatt veldig god kontakt i alle år, sier Wirkola til NTB.

– Vi hadde flere kaffestopp i Engerdal på vei til Oslo.

20 meter fra kirken i Engerdal står en statue av Eggen.

– Han vant mye og brukte seg kanskje opp litt mye i 1996-VM. Han var med på mye. Det gjorde kanskje at skikarrieren ble litt kortere enn den kunne ha vært, sier Wirkola.

Eggen døde 6. mai etter kort tids sykeleie.


Fullsatt samfunnshus da skihelten kom til hjembygda

Bygdefolket ga stående applaus til skihelten Oddvar Brå, og hovedpersonen skrev autografer så blekket sprutet.New York Times besøkte Oddvar Brå på Hølonda

«The Ski Pole That Norway Will Never Forget»

En av verdens største aviser vil finne ut hvorfor vi nordmenn er så besatt av det historiske stavbrekket.