Her kommer Marit Bjørgens vei

Snart kan Marius kjøre på veien til mamma

Nå er det bestemt hvilken vei i Midtre Gauldal som får navnet til Marit Bjørgen.

Lille Marius synes det er stor stas at mamma Marit Bjørgen får en egen vei oppkalt etter seg.   Foto: Fredrik B. Lange

Sport

Marit Bjørgen tilbringer deler av høstferien hjemme i Trøndelag sammen med sønnen Marius (2,5 år) og samboer Fred Børre Lundberg.

Fredag tok hele familien turen til rådhuset på Støren for å bli orientert om veivedtaket som berører den pensjonerte skidronningen.

Nå har navnekomiteen i Midtre Gauldal vedtatt at veien fra Rognesbrua og opp til Bjørgens hjemgård Bjørga skal hete Marit Bjørgens vei.

- Snart kan lille Marius kjøre på veien til moren sin, sa leder i navnekomiteen, John Birger Krokan, til de fremmøtte i kommunestyresalen.


Vil at veien til Bjørgens hjemplass skal hete «Marit Bjørgens vei»

Navnekomiteen ønsker at veien opp til Marit Bjørgens hjemplass skal få hennes navn.

 

- Stolt og ydmyk

En fornøyd Bjørgen fikk overrakt et provisorisk veiskilt og servert en spesiallaget marsipankake fra Soknedal bakeri og konditori.

- Det er så klart stas å få en vei oppkalt etter seg. Det er jo stort sett bare avdøde personer som får det. Jeg er både stolt og ydmyk, sier 38-åringen til Trønderbladet.

- Hva tenker du om valget av vei?

- Jeg synes det er bra at det ble veien opp til hjemgården min. Det er jo der jeg vokste opp, så det er litt spesielt. Jeg har trent mye opp de beryktede bakkene. Det er en av grunnene til at jeg ble så god på ski, smiler hun.

Her får Fred Børre Lundberg, Marit Bjørgen og Marius servert kake i forbindelse med veivedtaket. Til venstre sitter kultursjef Arnfinn Solem og bak står Berit Wolden som er leder i navnekomiteen.   Foto: Fredrik B. Lange

 

Fikk flere forslag

Berit Wolden er prosjektleder for adressetildeling i Midtre Gauldal. Hun håper at de får satt opp skilt og nummerert boligene langs veien før jul.

- Det er vanskelig å si eksakt når vi kan starte å ta i bruk veinavnet, men nå er navnet i hvert fall vedtatt. Det er vegvesenet som skal ta seg av skiltinga, sier Wolden.

John Birger Krokan forteller at det ikke er så vanlig å kalle opp veier etter levende personer.

- Men vi fant ut at det er mange steder og veier som er oppkalt etter idrettsutøvere som fortsatt lever, så da kan vi fint gjøre det her også, sier han.

Navnekomiteen fikk inn flere innspill på andre veier som burde fått navnet til kommunens største stjerne.

- Det var noen som mente at fylkesveien (Rørosveien, journ, anm.) skulle hatt navnet til Marit. Opp gjennom årene er det nok mange som har sett henne trent der på rulleski, forteller Krokan.

Kaka viser plasseringen av Marit Bjørgens vei.  Foto: Fredrik B. Lange

 

- Kanskje jeg får klager på veien

Ifølge Wolden er det ikke mulig å klage på navnevedtaket, men man kan klage på skrivemåten.

- Skulle du få problemer med veinavnet, må du bare kontakte oss. Det er fullt mulig å vedta et nytt navn, sa Wolden til Bjørgen.

- Nå som veien får navnet ditt må vi passe på at den er i ekstra god stand, spøkte Krokan.

- Ja, kanskje det er jeg som får klager nå hvis veien blir dårlig, svarte Bjørgen og lo.

Det har lenge vært kjent at hjemkommunen ønsker å hedre Bjørgen for den fantastiske skikarrieren som blant annet inneholdt 114 verdenscupseirer, 8 VM-gull, 8 OL-gull og 25 NM-gull.

Ikke nok med det. Johan Arvidsson har foreslått å bygge et temahotell inspirert av henne.


Ordføreren ønsker en Marit Bjørgen-vei

– Jeg vet ikke hvilken vei det blir, men en vei i nærheten av hjembygda hennes, Rognes, kan være aktuell, sier ordfører Sivert Moen.