Det var femte gangen Thomas Mjøen deltok i norgesmesterskapet for travamatører. Melhusamatøren har vært blant Norges beste i en årrekke. I Harstad fikk han uttelling, men resultatet var ikke gitt på forhånd. Til det var ikke hestene Mjøen fikk tildelt gode nok – på papiret. Men en rutinert og dyktig travkusk har evnen til å få det beste ut av hestene, noe Mjøen viste i de fire løpene som inngikk i mesterskapet på Harstad travpark.

Vant ett løp

Alle løpene gikk over 2040 meter med autostart. Mjøen innledet mesterskapet litt beskjedent ved å bli nummer sju med Sweet Frecel. Vant gjorde Vemund M. Drolsum med dunderfavoritten Juliano Extreme. Langt bedre gikk det for melhusbyggen i løp nummer to, som han vant med en tolv år gammel finne, Orlando Croft. På forhånd var ikke hesten mye betrodd. Mjøen avventet i de bakre rekker før farten ble skrudd opp på siste bortre. Han fikk storfavoritten X. Factor med Edvard Kristiansen på slep, men denne fikk for sen marsjordre og var ikke god nok for dagen. Mjøens hest spurtet ned alle og vant til 28 i odds.

- Det er sjelden å kjøre en så frisk eldre hest, uttalt kusken etter en overraskende seier.

Andre og fjerde

Valnes Felix i det det tredje NM-løpet var heller ikke spesielt mye betrodd i fagpressen. Spillerne kjente åpenbart kusken – og kanskje hesten – bedre, idet ekvipasjen ble knepen favoritt. Mjøen vant ikke, det gjorde Lars Fredrik Kolle med Thai Allure. Men melhuskusken tok en fin andreplass bak svenske Valnes Felix. Dermed hadde Mjøen sørget for å ligge bra an foran det fjerde og avsluttende løpet. Hesten, ni år gamle Billy Kravall, var imidlertid rangert blant de siste.

Mats G. Ringberg vant løpet med kjempefavoritten Kringlers Viktor. Etter innvendig reise ble det åpning og angrep via sporene for Mjøen og Billy Kravall. Det endte med fjerdeplass til 47-oddseren, noe som holdt til å berge mesterskapstittelen med klar margin foran nettopp Ringberg.

- Jeg har fått sølv i NM før, så det var artig å gå til topps. Jeg plukket jevnt med poeng og det ble avgjørende, uttalte vinnerkusken på toppen av seierspallen.