Han fikk knapt fem minutter å vise seg frem på i "voksendebuten" i Irland. Men Olaus Skarsem fikk bra med ros.

Unggutten fra Melhus var med i kamptroppen uten å få spilletid da Rosenborg spilte Champions League-kvalifisering mot islandske Valur og mot Celtic i Glasgow.

Men da laget var slått og kom inn i Europa League-kvaliken, fikk midtbanemotoren sjansen i Europa. Underveis i andre omgang, på stillingen 2–0 til RBK borte mot Cork City i Irland, kom trener Rini Coolen med de magiske ordene. Få på deg vesten, kjør på og vær klar.

- Man er spent, men mest takknemlig og glad for å få sjansen. Jeg gledet meg til å komme inn, sier Skarsem til Trønderbladet.

Trøkk i duellene

Selv om laget ledet komfortabelt foran «bare» 5000 tilskuere, var scenen en ganske annen enn de tre innhoppene han har på norsk jord. Åfjord, Steinkjer og Mesterfinalen mot Lillestrøm kan ikke måle seg med trykket på Turners Cross torsdag kveld.

Irene trøkket på både på banen og på tribunen. Skarsem erkjenner at man ikke ser den samme intensiteten i presset hjemme i Eliteserien.

- Nei, man gjør ikke det og de holdt i 90 minutter også. Det var veldig artig, sier lysluggen.

Først med tre minutter igjen viste den tsjekkiske fjerdedommeren Karel Hrubes tavla med det grønne 36-tallet som beviste at Melhus endelig skulle prege europacupene. Rett før Anders Trondsen erstattet Skarsem, ga Coolen de siste instruksene for 20-åringen.

- Koset meg

- Han sier bare at vi skal roe i land seieren, at jeg skal springe og vise energien med lave skuldre, sier Skarsem.

- Kjente du på det da?

- Selvfølgelig er det større spenning rundt en slik kamp enn andre jeg har spilt, når det ligger såpass mye i det. Men da jeg kom utpå, var det bare en ting som gjaldt. Det var å dra i land seieren. Da tenkte jeg ikke så mye på det, sier Skarsem, som rakk å nyte minuttene under de irske flomlysene.

- Jeg koset meg med sånne omgivelser, sier han.

Etter kampen snakket vi med assistenttrener Trond Henriksen, som gjennom sin tidligere jobb i akademiet har fulgt Skarsem lenge. Han mener midtbanespilleren gjorde sakene sine bra.

- Tøft å debutere her

- Han gjorde det vi ville at han skulle gjøre – jobbe hardt og få føttene til å gå. Han skulle komme inn i press og faktisk vant han noen dueller også. Det er tøft å debutere på voksennivå som det her. Det gikk fint, sier RBK-assistenten.

- Akkurat nå har vi jo en del skader, så vi må ha med en del unggutter. Da er det ålreit å gi de noen minutter og erfaring. Det vil vi gjøre fremover også, slår Henriksen fast.

- Hvorfor var det akkurat Olaus som fortjente det nå?

- Det var på midtbanen vi trengte folk mest, men samtidig gjorde han en kjempekamp på andrelaget (mot Brumunddal) på mandag, sier den tidligere RBK-backen.

Ett lag igjen fra gruppespillet

Med 2-0-seier er RBK så godt som klar for playoff og dobbeltoppgjør med de makedonske seriemesterne Shkendija. Med mindre de da går videre i Champions League-kvaliken eller RBK blir slått. Med 3–0 til Salzburg over Shkendija fra første kamp, og borteseier i Irland, er det vel bare å skrinlegge de tankene. Vinneren av playoffen går inn i Europaligaens gruppespill.

Olaus Skarsem på Turners Cross.