Tomine Hugaas Fjorden (16) har tilbrakt de to siste ukene i Bulgaria på treningsleir. Denne helgen svømmer Melhus-jenta sitt første langbane NM i Oslo.

– Dessverre er jeg bare kvalifisert i en øvelse her i Oslo, beklager Tomine. I fjor høst ble hun nummer syv på favorittøvelsen 200 meter bryst i yngre junior (til og med 16 år) på NM. I helgen er målet å hevde seg blant sine jevnaldrende.

Blant de yngste

Under mesterskapet i Oslo svømmer senior, og eldre junior sammen. Utøverne er juniorer til og med året de fyller 19 i svømming. Tomine er junior i fire år til.

– Mitt hovedmål denne helgen er å perse. Klarer jeg det vil jeg være fornøyd, sier Tomine som har 2,50,46 som personlig rekord i langbane på 200 bryst. Hun er blant de yngste som er kvalifisert for helgens mesterskap.

– Persen håper jeg å slå med et sekund eller to, minst, understreker Tomine.

Hun forteller om en fin treningsleir i Bulgaria.

– Det var en del regn. Vi trente utendørs. Lyn og torden var det også, men det var heldigvis om natten, forteller Tomine som svømmer for Vestbyen.

FAVORITTER: Bryst, lange friøvelser og medley er Tomine Hugaas Fjorden sine prioriterte stilarter. Foto: Rune Helle

Best på kortbane

Det er stor forskjell på kort (25 meters basseng) og langbane (50 meter) i svømming.

– De forskjellene er større enn folk tror. I kortbane går det mye på vendinger og undervannssvømming. I langbane er det lang mellom de små pausene, gliser Melhus-jenta som presiser at hun nok er best på kortbane. Derfor var langbaneleiren i Bulgaria virkelig god trening.

– Vi trener i Husebyhallen som er 25 meter. Det er en stund mellom hver gang vi slipper til i Pirbadet, forteller hun.

I fjor sommer var langbane NM i Trondheim. Her var ikke Tomine kvalifisert.

– Den gangen var jeg ikke langt bak kravet på 100 meter bryst. På noen litt lengre friøvelser begynner jeg også å nærme meg. Det er imidlertid brystsvømmer jeg er, sier Tomine. Hun presiserer at dette er litt mye for lite.

– Jeg skulle gjerne hatt en øvelse eller to til denne helgen. Det hadde vært en fordel på alle måter, konkluderer hun.

Tomine var kvalifisert for senior NM kortbane i vinter.

– Mitt første nasjonale mesterskap var junior-NM i slutten av november i fjor. Da ble jeg nummer syv i yngste klasse (til og med 16 år) på 200 bryst. Jeg svømmer i yngre junior i år også. Mesterskapet like før jul er nok sesongens viktigste konkurranse for meg, men jeg håper selvsagt på fremgang i helgen også, sier Tomine.

–Det har løsnet litt

På langbane NM svømmer både junior og senior sammen om formiddagen. Om kveldene går seniorfinalene der juniorene også kan kvalifisere seg om de svømmer fort nok.

– Det er ikke noe å tenke på for meg, konstaterer Tomine som er rundt fem sekunder bak de beste i sin aldersklasse i kortbane på 200 bryst.

Etter en veldig bra høst ble Tomine syk like over jul.

– Jeg mistet mye trening, og det er først nå jeg begynner å nærme meg mitt høyeste nivå, forteller Melhus-jenta. Det gikk tungt på senior-NM tidlig i mars. Hun var heller ikke i form under Bergen Swim Festival i vår.

– Det har løsnet litt nå. Like før ferien vant jeg både 100- og 200 meter bryst på et stevne i Namsos. På Mjøssvøm like før St. Hans vant jeg også mine to favorittøvelser, forteller Tomine. Stevnet på Hamar er landets klart største.

– Alle de beste var ikke med, men jeg gjorde likevel en veldig bra konkurranse, avslutter Tomine som håper fremgangen fortsetter.