Ved skiskytteranlegget i Granåsen er Camilla Lund i gang med dagens andre treningsøkt. Skøyteløperen fra Melhus har nettopp varmet opp og er klar for ei rulleskøyteøkt på asfalten i det gamle VM-anlegget fra 1997.

– Rulleskøyter er en veldig spesifikk og fin treningsform som jeg er veldig glad i. Det har de samme tekniske elementene som vanlige skøyter, men det er lettere å gå mengde på rulleskøyter, sier 23-åringen til Trønderbladet.

Liker den nye landslagssjefen

På grunn av sykdom hadde Lund en ekstra lang «off-season», før hun i slutten av april kom i gang med treningen igjen.

– Jeg har aldri gått så lenge uten trening som jeg gjorde denne perioden. Det var tøft på de første samlingene, og formen var ikke der den har pleid å være. Men nå har jeg holdt meg frisk og har fått trent veldig bra. Det er veldig godt å være i gang igjen. Det er lenge siden jeg har følt meg så motivert, forteller hun.

Før oppkjøringen til ny sesong ble Bjarne Rykkje ansatt som ny norsk landslagssjef på skøyter. Norsknederlenderen har tidligere trent det nederlandske profflaget Lotto Jumbo, som har løpere som Sven Kramer i stallen. Med ny trener tror Lund at hun kan utvikle seg enda mer.

– Jeg har fått god kontakt med Bjarne og liker han veldig godt. Han er alltid omgjengelig og blid, og er flink til se hver enkelt løper. Han har jo trent mange gode utøvere, så jeg har stor respekt for han, skryter melhusjenta.

KREATIV: Asfalten i anlegget i Granåsen er ujevn og humpete, og mer egnet for folk på rulleski. Men det stopper ikke Camilla Lund fra å gå runde på runde på rulleskøyter. En joggesko sørger for at hun har et punkt å runde. Foto: Fredrik B. Lange

Nytt treningsopplegg

Rykkje har innført et nytt treningsregime for forbundslagene. Tidligere fulgte skøyteløperne treningsdagboka til Olympiatoppen, men nå følger de opplegget til den nye treneren. Leinstrand-løperen forteller at hun trener på en annen måte nå enn hun gjorde tidligere.

– Før hadde vi veldig lange økter, men nå trener vi litt mindre og har mer fokus på kvalitet. Selv om vi for eksempel har færre minutter i stilling på skøyter, har vi mer fysisk trening på sykkel, sier Lund.

– Hvordan passer det nye treningsopplegget deg?

– I starten var det litt uvant, men nå trives jeg veldig godt med det og føler jeg kan ta nye steg. Det er lettere å fokusere og sitte i dypere stilling når man går 30 minutter kontra 50–60 minutter. Vi har mye av de samme øvelsene. Det er bare fokuset som er litt nytt, forteller hun.

Lund hadde mange gode opplevelser i sesongen i fjor. Spesielt to prestasjoner skiller seg ut ifølge hovedpersonen selv.

– Sjuendeplassen på 3000 meter i EM (4.11,89) og andreplassen på samme distanse i verdenscupen i B-gruppa (4.11,63) var nok de to største oppturene. Det var også veldig gøy å gå på 4.14,9 under norgescupstevnet i Vikingskipet på Hamar, sier Lund.

GLAD JENTE: Camilla Lund har alltid et smil på lur. Den sprudlende skøyteløperen trives godt alene på trening, men innrømmer at det er morsommere å ha noen å sparre med. Foto: Fredrik B. Lange

Drømmer om VM og EM

Skøyteløperen har allerede satt seg nye mål for den kommende sesongen.

– Jeg ønsker selvfølgelig å fortsette utviklinga, og bli bedre både teknisk og fysisk. Spesielt på 3000- og 5000 meter har jeg lyst å gå fortere. Målet er å kvalifisere seg til VM og EM i enkeltdistanser. For å klare det må jeg først gå gode løp i verdenscupen. Drømmen er jo å komme med i A-gruppa, men da må jeg gå veldig fort i B-gruppa, forteller Lund.

– Hva tror du er sjansen for at du klarer målet ditt?

– I fjor viste jeg at det absolutt er mulig. Det handler om å holde seg skadefri. Det har vært en av mine største utfordringer. Med det nye treningsopplegget har jeg mer overskudd og blir ikke like nedbrutt som jeg kanskje var tidligere. Jeg håper jeg får en jevn og god sesong, sier hun.

Søndag reiser Lund på treningssamling til skøytebyen Heerenveen i Nederland. Her skal hun gå på is for første gang siden fjorårssesongen.

– Det er alltid gøy å komme tilbake på is. Da får man som regel mer svar på hvordan man ligger an, forteller Lund.

TRENINGSHVERDAGEN: Camilla Lund bor på Byåsen, og har derfor kort vei til anlegget i Granåsen, hvor hun har mye av treningshverdagen sin. Foto: Fredrik B. Lange