Tone Almås var verken av de som trener mest eller de yngste på NM, men 49-åringen utførte NM-oppdraget på beste vis.

– Tone løper jeg gjerne mer med, smiler Oskar Andren (23).

Det er samme oppfatning også hos de andre på laget – Line Sølberg (20), som er samboer med Oskar, og Andreas Sølberg. (23)

– Joda, det gikk bra ut fra mine forutsetninger. Jeg hadde en del nerver da jeg varmet opp, men da jeg kom i gang, gikk alt fint, sier Tone.

Måtte bare stille

49-åringen har orientert siden hun var ni år gammel. En NM-finale hadde hun aldri vært med på tidligere, men en kvalifisering har hun løpt.

– Jeg ble spurt om jeg ikke kunne stille rundt forrige månedsskifte, og det kunne jeg absolutt, og jeg måtte også begynne å trene litt mer, ler hun.

– Du er klar for flere NM?

– Trengs jeg for at det skal bli fullt lag, kan jeg det.

På sprint-NM-stafetten skal det være to av hvert kjønn. Den ble arrangert i Sandnes sentrum i Rogaland.

Jevnlig i aktivitet

Moren til Ole Keiserås, som var med på et blandingslag på NM-stafetten, bruker kroppen fysisk jevnling, men det er de som har flere ukentlige økter.

– Sist vinter var jeg med på den ukentlige styrketreningen som Ola (Andren) organiserer. I den lyse årstid er jeg med på en del orientering, men mye trener jeg ikke.

Historisk lag

Leik stilte for første gang på sprint-NM-stafetten, og det ble en flott 24. plass blant de 66 lagene. Det var også mange som måtte se seg slått i etappetid av Tone på den siste etapp. På den individuelle konkurransen i Stavanger sentrum lørdag kom søsknene Sølberg til finalen. Line hadde vært forkjølet, men ble nummer 19. Andreas fullførte på plass 26. – Jeg har ikke helt hatt formen i vår og forsommer etter at jeg var mye syk i vinter. Sprint-NM viste framgang, sier Andreas.

O-åtteren

Ole Gunnar Sølberg er tilstede på de fleste konkurrranser, men sprint-NM gikk uten ham. Onsdag er det konkurranse i O-åtteren i regi av Leik på Gåsbakken. Far Sølberg forberedte den.

Klart mest asfalt

Sprint-NM ble gjennomført i den østre delen av Stavanger sentrum. I konkurranse-området var det en blanding av både den nyeste og eldste bebyggelsen i oljebyen med alt fra smale gater og gatetun til bredere avenyer og grøntområder. Langs sjøkanten var det en blanding av eldre industribygninger og nyere boligblokker med opparbeidete friområder. Høyeste punkt var 45 meter over havet. Dermed var det en forholdsvis flat sprint. 90 prosent av underlaget var asfalt og ti prosent grus eller gress. Finaleløypene var fra 3,3 til 4,1 kilometer. Antall flagg i finalen var fra 19 til 21.

300 deltakere

Samlet for junior og senior var det nær 300 deltakere. De beste i kvalifiseringen lørdag morgen gikk til ettermiddagens klassevise finaler. 160 eller vel halvparten av deltakerne fikk være med i finalene.

Sprint-NM ble for første gang arrangert i Stavanger. Resten av NM-ene er først til høsten. NM-uka er i Vegårshei i Aust-Agder.

BEDRING: Andreas Sølberg merker at formen kommer.