Bjørgens VM-magefølelse har snudd

Marit Bjørgen kom til FIS-kongressen i Hellas med en følelse av at Planica får ski-VM i 2023. Etter to dager med stemmefiske er magefølelsen snudd på hodet.

Torsdag 17. mai faller avgjørelsen om hvem som får VM nordiske grener 2023, kandidater er Planica og Trondheim. Skipresident Erik Røste (t.v.), Marit Bjørgen og Trondheim-ordfører Rita Ottervik  Foto: Claes-Tommy Herland/NTB scanpix

Sport

Torsdag kommer svaret på om Trondheim eller den slovenske skimetropolen får arrangøransvaret for verdensmesterskapet om fem år. Tirsdag ble søknadene presentert for de 16 medlemmene i styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Bjørgen har de siste dagene snakket Trondheims sak på FIS-kongressen i Costa Navarino. Det har gitt langrennsdronningen tro på at den trønderske alternativet får de ni stemmene som skal til i torsdagens avstemning.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg hadde en magefølelse for Planica da jeg kom hit. Den har nå endret seg totalt. Nå har jeg en god magefølelse, men dette er selvsagt en helt annen konkurransearena enn jeg er vant til, sier Bjørgen til NTB.


Bjørgen om landslagstrenerbyttet: – Positivt

Langrennsveteranen tror det norske kvinnelandslaget kan løfte seg ytterligere med den ferske landslagstreneren Ole Morten Iversen ved roret.

 

Gåsehud

Under tirsdagens presentasjon var Bjørgen en av mange stjerner som snakket Trondheims sak. I presentasjonsvideoen som ble vist FIS-styremedlemmene bidro både kronprins Haakon, Bjørn Dæhlie og den russiske skipresidenten Jelena Välbe.

Dæhlie og Välbe var to av de fremste medaljesankerne sist Trondheim arrangerte ski-VM i 1997.

– Jeg synes vi hadde en veldig god presentasjon og merket jeg fikk gåsehud underveis. Vi får bare håpe vi nådde gjennom, sier Bjørgen.

Trondheim søkte også om å få ski-VM i 2021. Da gikk tyske Oberstdorf seirende ut av avstemningen i mexicanske Cancún. Denne gangen har Bjørgen, VM-sjef Guri Hetland og resten av den trønderske VM-delegasjonen forsøkt å spille mer på følelser i søknaden.

– Jeg var selv tilskuer i Trondheim i 1997 og fikk også oppleve VM i Oslo som utøver (2011). Interessen og entusiasmen for nordiske grener er enorm her i landet. Vi kan skape en vanvittig folkefest, sier Bjørgen.


Utladet Bjørgen vasser i tilbud etter langrennsexiten

Marit Bjørgen vil finne ut hva hun virkelig vil gjøre etter langrennskarrieren er over før hun svarer ja på tilbudene som har rent inn den siste tiden.

 

Nerver

Langrennsdronningen ser også et annet viktig argument.

– Nå har Seefeld og Oberstdorf de to kommende verdensmesterskapene. Da mener jeg vi bør dra til Norge og Skandinavia i 2023, sier hun.

Rollen som stemmefisker er ny for 38-åringen. Under tirsdagens presentasjon kjente hun på nervene.

– Det har vært interessante dager. Dette er annen side å se ting fra. Jeg føler meg liten, smiler Bjørgen – og svarer følgende om hun var mer nervøs foran tirsdagens presentasjon enn foran vinterens OL-tremil i Pyeongchang.

– Ja.

Den nevnte tremila endte med enkel Bjørgen-seier. Like uspennende blir neppe torsdagens avstemning.


Ski og musikk møtes

Bjørgen fronter nytt skishow i Granåsen

Trondheim Skishow er et helt nytt arenakonsept.