Det er tirsdag morgen, klokka har så vidt passert ni. På parkeringsplassen utenfor Toppidrettssenteret i Granåsen er langrennsløper Fredrik Riseth i ferd med å gjøre seg klar til dagens treningsøkt. Det er nesten ikke snø igjen i Trondheim, men i løypene i det gamle VM-anlegget er det fortsatt skiføre, selv om snøen begynner å bli råtten.

– Jeg har ikke startet oppkjøringen til ny sesong ennå, men det handler om å holde seg i gang. Dette er en periode hvor jeg samler litt overskudd. Treningen skal være lystbetont, sier melhusbyggen til Trønderbladets utsendte.

Ny sesong på regionlaget?

Denne uka kom nyheten om at Riseth ikke kom med på sprintlandslaget for kommende sesong. 22-åringen var heller ikke på lista over utøverne som ble presentert på rekruttlandslaget forrige uke.

– Jeg håpet jo at den gode sesongen i sprint kunne gi meg muligheten, men med rokeringer mellom lagene og fornyet tillit for utøvere som kanskje har hatt en tyngre sesong, finner de ikke plass til meg, forteller Riseth, som fikk en telefon om uttaket allerede for to uker siden.

Nå ser det ut til at Byåsen-løperen fortsetter på Team Veidekke Midt-Norge, som er et samarbeid mellom Norges Skiforbund og Veidekke som generalsponsor. Regionlaget vil offentliggjøre uttaket så raskt det er klart.

– Jeg håper og tror jeg får fornyet tillit. Det er et bra sportslig tilbud som jeg kan være tilfreds med. Den store forskjellen er det økonomiske, men det skal likevel være fullt mulig å ta nye steg der også neste sesong, sier han.

Er fullt motivert

Norge er verdens beste langrennsnasjon, og per dags dato virker det nesten umulig å gå seg inn på elitelagene. Men Riseth mister ikke motivasjonen av den grunn.

– Det er ikke noe problem å motivere seg. Det at jeg ikke ble tatt ut på et av landslagene gjør at jeg er motivert til å vise alle at jeg har nivået inne, gliser sprinteren.

For selv om Riseth kan se tilbake på en god sesong, med NM-bronse, U23 VM-deltakelse og karrierebeste i verdenscupen, var det ikke nok til å få en plass på sprintlandslaget.

– Det handler om å være med helt fra starten av sesongen, få muligheten i verdenscupen og slå utøverne på elitelagene. Det hjelper ikke å gå raskere enn dem på tampen av vinteren, for da er sesongen deres på hell. Er det snakk om en rekruttplass, er det kanskje viktigere å prestere jevnt gjennom hele vinteren, sier han.

Satser mot VM-uttaket

I det små har Riseth allerede startet å planlegge oppkjøringen til neste sesong. Hans store mål er naturligvis å komme med til VM i Seefeld, som arrangeres 20. februar til 3. mars i 2019.

– Jeg håper å vise at jeg hører hjemme på det øverste nivået tidlig i sesongen. Klarer jeg ikke det, kan det bli vanskelig å komme med til VM. Jeg føler jeg traff bra med formen i november/desember i fjor også, men det var ikke godt nok til å få sjansen i verdenscupen, forteller skiløperen fra Melhus.

– Kommer du til å gjøre endringer i treningsopplegget?

– Jeg hadde en fin sesong i år og utvikling på mange områder, så det blir dumt å gjøre for mange endringer. Jeg var nærme finaleplass i sprint flere ganger, men taktiske feil ødela. Jeg må jobbe med feilene som går igjen, slik at jeg kan ta de siste stegene opp neste sesong, sier Riseth, som i år vant sprintcupen i Norgescupen sammenlagt.

Bysprint i Mosjøen

I helga reiser Riseth til Mosjøen for å gå showrennet Bysprinten. Hit kommer også løpere som Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo og Jørgen Graabak.

– Det er ikke et veldig høytidelig skirenn, men mange gode løpere stiller til start, og jeg ønsker selvfølgelig å gå fort når jeg får på meg startnummeret, forteller han.

Se bildeserie fra da Trønderbladet møtte Fredrik Riseth i Granåsen øverst i artikkelen!