Norges skøyteforbund offentliggjorde denne uka uttaket til distanse- og sprintlaget til elitelandslaget for neste sesong. Det kommer kanskje ikke som noen bombe, men Camilla Lund fra Melhus står oppført på lista over utøverne i distansegruppa.

– Det er veldig deilig å få den beskjeden. Jeg føler jo jeg har gjort meg fortjent til det. Det var litt ventet, men det er klart man er spent før uttaket, sier Lund til Trønderbladet.

Får dekket mat og opphold

Bakgrunnen for uttaket er hver enkelt løpers nåværende prestasjonsnivå, utviklingspotensial, rolle i og størrelse på treningsgruppene samt potensial for deltakelse i lagøvelser (lagsprint og lagtempo), skriver skøyteforbundet.

23-åringen, som går for Leinstrand IL, hadde sin første sesong på elitelandslaget i fjor. Den fornyede tilliten betyr også at hun får flere nye fordeler.

– I fjor betalte jeg reise, kost og losji på utenlandssamlingene av egen lomme. Kommende sesong skal jeg kun betale reisekostnadene selv. Dette blir en fin bonus og et steg opp fra i fjor, forteller hun.

Lund kan se tilbake på en god sesong. I januar gikk hun et svært vellykket EM i enkeltdistanser i russiske Kolomna, og under NM på Jevnaker ble det sølv. Et annet høydepunkt er verdenscupen i Erfurt i Tyskland, der hun ble nummer to på 3000 meter i B-gruppa med tiden 4.11,63.

– Nå føler jeg det er på tide med et ordentlig gjennombrudd. Målsettingen er å fortsette den jevne fremgangen. Jeg vil ikke bare delta, men hevde meg på de tre lengste distansene, og klatre oppover på resultatlistene i både verdenscup og mesterskap, sier skøyteløperen.

Takket ja med en gang

Den enkelte løper har frist til tirsdag 24. april med å melde tilbake om man ønsker landslagsplassen eller ikke. For Lund sin del var det ikke noe å tenke på. Hun sendte mail der hun takket ja allerede dagen etter forespørselen.

– Jeg var veldig godt fornøyd med treningsgruppa og opplegget i fjor, så jeg håpet bare å få et godt nok tilbud. Når jeg nå fikk det, var det enkelt å si ja, forklarer melhusjenta.

På spørsmålet om hun føler at motivasjonen for å satse på skøyter er sterke nå enn tidligere, svarer hun:

– Motivasjonen har vært sterk hele tiden, men nå ønsker jeg å sette meg større mål enn tidligere. Jeg ser at det ikke er så langt opp til toppen, sier Lund.

HEDRET: Etter de gode prestasjonene denne sesongen ble Camilla Lund tildelt denne statuetten av klubben sin Leinstrand IL. Foto: Privat

Kramer-trener som sjef

Norges nyansatte landslagssjef Bjarne Rykkje er også en grunn til at Lund gleder seg til å fortsette på landslaget. Nordmannen har tidligere trent Team LottoNL-Jumbo. Det nederlandske profflaget består av skøyteløpere som Sven Kramer og Carlijn Achtereekt, som vant 3000 meter under OL i Pyeongchang.

– Det at vi har fått inn en trener av hans kaliber, gjør jo at det blir ekstra spennende å være en del av landslaget, forteller hun.

Av de 16 utvalgte på landslaget for neste sesong, er sju av utøverne jenter. Det vil si at kjønnsbalansen nesten er 50/50.

– Det er kjempebra. Dette er også naturlig når laget på jentesiden har blitt mye bedre de siste årene. Dette gagner alle jentene, og kanskje spesielt de yngre utøverne som ser at det er mulig å komme opp på et bra nivå, forteller Lund.

Satt ut av forkjølelse

På grunn av sykdom fikk ikke Lund med seg VM allround i Amsterdam, som var avslutningen på denne sesongen. Hun ble sammen med avtroppende landslagstrener Sondre Skarli enig om å ta fri og roe helt ned, og heller starte tidligere med oppkjøringen til neste sesong.

– Nå har jeg startet med grunntreninga hjemme i Trøndelag. Det blir mye vekter, sykkel og litt rulleskøyter. Den første ordentlige samlingen starter på Olympiatoppen i Oslo i slutten av april/starten på mai, opplyser Lund, som fortiden er hjemme hos kjæresten på Byåsen.

Men hun er ikke kvitt forkjølelsen helt. Det kan hun takke en sykkeltur for.

– Jeg ble litt lurt av vårværet. Det var en del vind, og jeg skulle kledd meg bedre. Man lærer så lenge man lever, sier hun og ler.