– Hva er det vi holder på med?

Håkon Aksdal ser alvorlig opp på sin dommerkollega, fyrtårnet Eivind Holager. Det er spilt nesten ni minutter av deres aller første kamp som dommere på øverste nivå i norsk kvinnehåndball. På tribunen sitter en dommerobservatør for å se hvordan de ferske dommerne klarer seg. På blokka står det at duoen fra Ler har gitt bort fem straffekast på kort tid. Det er veldig mange.

–Vi følte det var veldig mange sjumetere i starten og det er sikkert noe vi kunne gjort for å forhindre det. Det gikk over stokk og stein i starten, sier Aksdal til Trønderbladet.

Kunne rykke ned

Vi skrur tiden ganske nøyaktig 90 minutter tilbake. Vi har tatt turen til Nidarøhallen på Øya i Trondheim, for å se to unge menn få sitt lille gjennombrudd som håndballdommere. Det er en og en halv time til kampstart mellom Byåsen og Stabæk i kvinnenes eliteserie. Det er tre kamper igjen av sesongen. Byåsen ligger som nummer fire. Stabæk kan rykke ned med tap.

–Vi tenker ikke på hva utfallet for det ene laget kan være. Vi ser på tabellen og prøver å forvente hvordan kampen vil bli. Hvor jevne er lagene. Men vi kan ikke tenke at «hvis vi blåser her, kan Stabæk rykke ned», sier Aksdal.

FØR KAMP: I garderoben før kamp var det både latter og nervøsitet mellom de to dommerdebutantene i eliteserien i håndball for kvinner.

Trønderbladet får være med ned i dommergarderoben, der dommerkompisene Sondre Næss Hopstad (også han fra Flå IL) og Ove Runhaug er med som moralsk støtte foran debutkampen til Flå-duoen. Mens Aksdal og Holager henger opp tøyet og sorterer kortene, spøker de om at kompisene følger etter dem. Tonen er rolig og fin. Gutta snakker om alt fra vær og vind, til gårsdagens fotballkamp mellom Orkla og Melhus.

–Nerver

– Du var vel fornøyd da, Ove, sier Næss Hopstad. Orkanger-gutten smiler. Orkla knuste Melhus 6–0 og gikk til cupens første runde. Om to uker skal nettopp de to andre kompisene i aksjon, når Byåsen tar imot Tertnes til siste hjemmekamp i serien. Nok en debut for en Flå-dommer i Eliteserien.

Først er det altså Aksdal og Holager som skal i aksjon. De har dømt håndball siden 2010 og dømt alt fra knøttespillere til 1.-divisjonsspillere. Nå nærmer eliteseriedebuten seg.

–Vi spilte håndball for Nidelv og Tiller, men så begynte vi å dømme på tiårsnivå. Da var vi 14–15 år selv, forteller Holager, som ser ut som en håndballspiller med sin høyde.

–Det blir jo artig. Også er det er jo litt nerver, sier duoen.

–Hvorfor det?

–Det blir jo et nytt nivå på stigen. Det er alltid spennende å se hvor stort nivåhoppet blir, sier de.

Krevende å dømme håndball

– Hvis man bruker tid og legger ned en innsats, er det mulig å klatre i systemet. Vi må bestå regeltester, teoretiske tester, fysiske tester. De tas veldig jevnlig, flere ganger i året, sier Aksdal.

–Hvorfor ble dere håndballdommere?

–Jeg kommer fra en håndballfamilie og syns det var gøy å dømme. Vi mestret det. I tillegg tjente vi jo litt penger på det i starten. Så ble det mer og mer seriøst og pengene betød mindre og mindre. Utfordringene, frustrasjonene og det å mestre det, det er det som er gøy, sier Aksdal.

Alle som har sett store mesterskap på TV, eller bare sett kamper hjemme i Gauldalen, vet at håndball består av veldig mange marginale situasjoner på kort tid. Det kan være krevende å dømme. Mange situasjoner er 50-50.

–Det er veldig mange av de situasjonene. Det handler om å legge et grunnlag for hvilken vei de situasjonene skal gå – tidlig. Hvis man dømmer den ene veien, må man gjøre det samme på andre siden. Det handler om likhet for loven, sier Aksdal.

Er strenge med seg selv

Til vanlig jobber 22-åringen som telekommunikasjonsmontør, mens Holager går fjerdeåret på sitt masterstudie – sivilingeniør. Også Næss Hopstad studerer – økonomi – mens kompisen Runhaug er involvert i dommeroppsettet for Norges Håndballforbund. Håndballdømmingen tar mye tid. Dommere med ambisjoner må analysere kamper også på sidelinjen.

–Vi er veldig strenge med oss selv når vi ser på video. Da ser vi på feilene, sammenhengen og hva slags type feil man har gjort. Man må få noe konstruktivt ut av det. Ingen dømmer en håndballkamp helt plettfritt, sier de.

GOD STEMNING: Håkon Aksdal og Eivind Holager pratet med både trenerne, kommentatoren og sekretariatet før håndball-oppgjøret i Trondheim.

Etter vårt besøk i garderoben, skal dommerne møte lagenes trenere, før de forbereder seg til kamp. Imens rydder frivillige inngangspartiet, som preges av ombygging til håndball-EM i 2020. Lukten av kokte pølser fyller inngangen der stort sett bare spillerne og media har ankommet. På tribunen sitter som alltid kommentator Dag Alexander Gamst fra Ler. Snart skal han og rundt 1000 tilskuere se lagene komme på banen. Og det tar fyr med en gang.

56 sekunder tar det før straffe er gitt. Thea Pettersen bruker ulovlige midler for å stoppe Ida Hernes. Marit Røsberg Jacobsen setter sjumeteren i stolpen. Fem minutter senere har det kommet fire nye straffer, tre nye til Byåsen og en til Stabæk. Da er det bare spilt seks minutter. Etter åtte minutter og 39 sekunder tar Stabæk timeout på stillingen 6–2 til Byåsen.

–Burde ryddet opp mer

– Da sto vi og spurte oss «hva er det vi holder på med?». Det var litt kaos i starten, men vi føler at det vi dømte var rett. Heldigvis roet det seg med mange slike typer situasjoner. Hadde det vært mange sånne gjennom kampen, kunne vi slitt mer tror jeg, sier Aksdal etter kampslutt.

–Vi merket at det ble litt murring i starten, siden det ble så mange sjumetere. Vi ble lagt veldig merke til. Vi merket selv at det var noe. Vi følte egentlig det gikk bra. Det gikk over stokk og stein i starten, men bortsett fra det var det greit. Vi rettet oss inn, fortsetter han.

–Hva kunne dere gjort for å forhindre det?

–Vi kunne vært litt preventiv og ryddet opp mer. Fått folk ut av feltet, sier Aksdal.

TØFFE TAK: Oppgjøret mellom Byåsen - Stabæk i Nidarøhallen onsdag kveld var en intens kamp med mange harde dueller.

–Veldig kult å dømme

De neste 51 minuttene blåses det bare én ny sjumeter. Dommerobservatøren liker det han ser. Byåsen slår Stabæk 29-20, som etter alle solmerker nå rykker ned til 1. divisjon. Det var definitivt ikke på grunn av dommerduoen, som fikk ros etter kampen.

–Det var veldig artig å dømme. Rammen rundt kampen var fin, det var en del folk. Kampen var rolig sånn sett, men det var veldig kult å dømme, sier Aksdal.