I 15 år var Mads Skjærvold den siste spilleren fra Melhus i Eliteserien – nå er det tre av dem. Det synes melhusbyggen er veldig gledelig og tror det kan påvirke morgendagens spillere fra Melhus.

– Det betyr absolutt mye. Som du sier, det er fryktelig lenge siden det har vært noen der. Det er viktig, sier Skjærvold til Trønderbladet.

– Tror du det har noe å si for neste generasjon?

– Absolutt, det må være inspirerende for de yngre spillerne. Ikke minst er det viktig for trenere og klubber å se at det kan gå, fortsetter han.

19 år er gått siden den gang 19 år gamle Skjærvold banket på døra nede på Lerkendal. Oppgaven med å spille seg inn på A-laget til Rosenborg har aldri vært vanskeligere enn det var den gangen. Året var 1999 og RBK vant dobbelen i Norge og gikk til topps i Champions League-gruppa etter å ha rundspilt Dortmund.

Ville leve av å spille fotball

Det gjorde det ikke enklere for juniorspilleren, som likevel fikk A-lagskontrakt og eliteseriedebut i siste runde mot Odd samme høst. I alt ble det 12 eliteseriekamper mellom 1999 og 2002, før hans siste år med RBK-kontrakt i 2003 ble tilbrakt på lån i 2.-divisjonsklubben Byåsen.

Med dagens regler ville hans seks kamper på øverste nivå i 2001-sesongen gitt ham et seriemesterskap også, men den gangen var reglene strengere. Også på ungdomslandslaget fikk midtbanespilleren prøve seg, men det ble altså bare en nesten-karriere for Skjærvold, som aldri kom tilbake til Eliteserien etter sin siste kamp mot Lyn i april 2002.

– Jeg vil gjerne leve av å spille fotball, men det er ingen stor krise om det ikke skjer, uttalte Skjærvold til Adresseavisen i 2003, da RBK-tiden gikk mot slutten.

Det gikk heller aldri helt til topps for RBK-juniorene Håvard Johannessen og Vegard Skorstad, til tross for deres junior-NM-tittel i 2005.

Fra null til tre på kort tid

Siden gikk det altså 15 år før nye melhusbygger skulle få prøve seg på øverste nivå i norsk herrefotball. Torgil Gjertsen hadde gått gradene i både Strindheim og Ranheim, slik at Kristiansund gjentatte ganger prøvde å sikre seg venstrekanten. Det var et klokt valg, da signeringen var et faktum i fjor sommer.

Med åtte mål på tolv kamper gjorde Gjertsen seg brennhet for KBK-laget, som for første gang i historien berget plassen i Eliteserien i fjor høst. Senere fikk også S-ene i Rosenborg eliteseriekontrakt. Olaus Skarsem imponerte såpass at han ble fullferdig A-lagsspiller etter å ha vært rekrutt siden 2013. Kompisen Ola Solbakken får sjansen i sensasjonslaget Ranheim. På kort tid har "null på 15 år" blitt til tre lokale eliteseriespillere.

Gjertsen og Skjærvold trente sammen

Gjertsen har også tro på melhusfotballen, som selv var den eneste av de tre fra Melhus som fikk spille åpningsrunden forrige helg. Solbakkens Ranheim fikk sin kamp mot Brann utsatt, mens Skarsem som ventet fikk det tøft å være med i kamptroppen til RBKs storkamp i Sarpsborg.

– Jeg håper at det har litt å si at man er med å gi motivasjon til de yngre gutta. Det er mulig også for folk i Melhus å bli god og ta steg innenfor fotballen. Det kan bli en motivasjon. Jeg husker selv da jeg var ung, at det var artig å følge seniorene i Melhus og se opp til dem, sier Gjertsen.

– Du hadde ingen profiler å se opp til fra nærmiljøet?

– Nei, men det hadde for så vidt ikke så mye å si at Melhus spilte i 3.divsjon. Det var store gutter som spilte. Jeg håper likevel det gir ekstra motivasjon å se at flere fra Melhus kan slå igjennom i Eliteserien, sier Kristiansund-spilleren.

PROFF: Torgil Gjertsen er per dags dato den største fotballprofilen som kommer fra Melhus. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

– All honnør til ham

Faktisk krysset nesten karrierene deres også i Strindheim, der Skjærvold tråkket opp noen stier som Gjertsen fulgte. Først foran 2014-sesongen fikk Gjertsen kontrakt med den daværende 1.-divisjonsklubben Ranheim.

– Han må ha gjort noen riktige klubbvalg siden han var i Strindheim. Karrieren hans har gått steg for steg, og det er utrolig artig å se den utviklingen han har hatt, sier Skjærvold.

– Hvis jeg ikke husker helt feil var han med og trente da jeg spilte i Strindheim. Han prøvde seg og kjente litt på nivået, men da var han ikke gamle gutten. Det samme skjedde vel også da jeg var i Byåsen, fortsetter han.

Skjærvold fikk altså ikke noe annet høydepunkt enn kontrakt i Kongsvinger i 2007, og avrundet ganske nylig karrieren i Gimse i 5. divisjon. Gjennom TV-skjermen har han sett Gjertsens karriere skutt fart.

– Jeg var litt spent på hvordan han ville gjøre det i Kristiansund i fjor, men jeg så at han fikk bidratt en del til den gode sesongavslutningen deres. All honnør til han, det er virkelig bra det han har gjort, sier Skjærvold.

Kanskje kan melhusfotballen utvikle enda flere nå som A-laget har rykket opp til et akseptabelt nivå i 3. divisjon.

– Melhusfotballen er i vinden akkurat nå. Det gjøres mye riktig i de yngre klassene, talentmessig. Melhus bør alltid ha en del spillere på de tre øverste nivåene, sier Skjærvold.