Det var opp den såkalte Hellnerbakken i Holmenkollen at snøen føyk rundt skiene og skiskoene hos Lone Johansen mens hun forserte oppover.

– Jeg brukte ikke Klæbo-stilen, men siden jeg hadde så dårlig feste, måtte jeg bare prøve å komme meg opp bakken på et vis, sier Johansen.

Tåka kom brått i Kollen på sprint-NM. Plutselig ble det glatt i sporene. Johansens ski var ikke tilpasset dette føret. Det ble dermed mange glipptak og 32. plass og ikke avansement fra prologen. De 30 beste gikk videre fra den.

– Har du tenkt noe på Klæbos forsering av bakkene?

– At den må ha noe for seg, ler Johansen. – Nå har han til og med to gull i OL.

Johansen ønsker å teste ut teknikken for egen del.

– Men kanskje jeg må finne fram til egen teknikk.

På den siste konkurransen i Kollen ble det sjuendeplass i eldre junior. Da hadde sistevintersjunioren snarere for mye enn for lite feste.

– Det var et vanskelig føre. Jeg så flere gutter som stoppet opp og skrapte skiene. Selv gjorde jeg det nesten.

Snart ny NM-kamp

I slutten av neste uke er det to individuelle NM og stafett i Steinkjer. I fjor ble jenta fra Melhus IL norgesmester under det tilsvarende NM-et.

– Jeg håper å kunne være med i kampen om gull alle dager.

– Med Klæbo eller en nyutvikling Johansen-teknikk?

– Jeg tror det blir for kort tid til å teste ut ny teknikk til den tid.

Best i starten

Johansen startet norgescuphelga i Holmenkollen med å bli nummer tre på fem kilometer fristil. 16,2 sekunder skilte fram til vinner Astrid Stav fra Varden. I nasjonalanlegget merket melhusbyggen fortsatt litt til junior-VM i Sveits.

– Jeg har trengt tid på å ta meg inn igjen. Det var blant annet ei 13,5 timer lang hjemreise. Jeg håper at form og styrke skal være bedre på Steinkjer og også at det er stabilt vinterklima, sier hun.

Poeng til Støren

Andreas Fjorden Ree ble nummer 29 på fristilrennet i menn 18 år. Dermed tok han to norgescuppoeng. Hans klubbkollega Sander Eggen Kjelstad var uheldig i det samme rennet. Han fikk en strekk i skulderen rett før start og brøt underveis. Kjelstad, som er elev i Meråker, har også hatt en litt strabasiøs start på sesongen. Det har blitt så mye trening at kroppen ikke helt har respondert.

Sterk avslutning

Melhus ILs Kamilla Vedal hadde en solid avslutning av konkurransene i Oslo med å bli nummer 19 på klassisk-rennet. Magnus Øyaas Håbrekke, også Melhus, startet oslohelga med en flott 24. plass blant de 244 deltakerne i eldre junior. Edvin Grøtan Eriksen hadde 35. beste tid på sprinten i samme klasse.