Langrennsdronningen fra Rognes er klar for karrierens siste olympiske leker. Natt til torsdag møtte hun pressen foran lørdagens skibyttedistanse, som innleder OL for langrennsløpernes del.

Bjørgen, med ti OL-medaljer på merittlista så langt, kan bli tidenes vinterolympier i løpet av Pyeongchang-lekene. Ole Einar Bjørndalen topper statistikken med sine 13. På torsdagens pressekonferanse svarte lagvenninne Ingvild Flugstad Østberg bekreftende på at hun tror Bjørgen topper lista om bare noen uker.

– Hyggelig sagt av Ingvild. Skal jeg klare det, må jeg være på mitt aller beste og gå fortere enn tidligere i vinter. Det høres enkelt ut, men det er vanskelig, smilte Bjørgen som respons.

God oppladning

37-åringens mål for karrierens femte vinterleker står fast foran lørdagens åpningsdistanse.

– Målet er ett individuelt OL-gull, fastslo Bjørgen torsdag.

Den siste tiden har hun finpusset formen i Seiser Alm sammen med sønnen Marius og samboer Fred Børre Lundberg. Bjørgen føler seg trygg på formpilene har pekt oppover siden OL-generalprøven i Seefeld for snaut to uker siden.

Der ble hun nummer fem på ti kilometer fri teknikk og hadde en relativt tung dag.

– Det gikk ikke optimalt i Seefeld, men jeg føler ting har gått bra siden da. Jeg har hatt to hardøkter og det kjentes bra ut, sa Bjørgen to dager før OL-alvoret starter.

Etter ankomst til Pyeongchang har fokuset vært på to ting:

– Jeg kom hit på lørdag. Siden har jeg begynt å samle overskudd og hatt fokus på å snu døgnet, sa Bjørgen.

Gode minner

Hvordan hun ser for seg at lørdagens fellesstart med skibytte forløper, holder hun inntil videre for seg selv.

– Vi skal ha et møte i morra og gå gjennom løpet og tenke scenarioer. Vi er fire norske medaljekandidater, samtidig som det finnes andre sterke løpere også, sa Bjørgen – og minnet om at svenske Charlotte Kalla vant den eneste 15-kilometeren med skibytte som er gått i verdenscupen i vinter.

– Vi må legge en god plan. Kunsten er å ikke gå over stivhetsgrensen på klassiskdelen, sånn at jeg har noe å gå med på skøytinga, fastslo langrennsdronningen.

At hun går løs på sitt siste OL nøler ikke Bjørgen med å kalle spesielt. Minnene fra den første olympiske starten i Salt Lake City i 2002 sitter fortsatt i.

– Jeg kom dit som en utøver som skulle lære. Jeg var ung, men fikk reise og fikk muligheten til å gå på stafetten. Det var veldig stort. Ikke minst å gå førsteetappe. Det er gode minner, sa Bjørgen.