Avslutningen av junior-VM ble imidlertid ikke helt som drømmen. De norske jentene ville ha en medalje, men da Lone gikk ut på den tredje etappen, var i praksis det norsk laget allerede hengt av i medaljekampen.

– Det var litt dårlig utgangspunkt for meg.  Den første delen av etappen gikk heller ikke så bra, men den siste halvdelen gikk det bra unna, sier Lone.

Melhusbyggen var landets klart beste på jente-stafetten. 19-åringen var kun 4.3 sekunder bak beste etappetid på den tredje etappen. Trolig var hun kjappest av alle på stafetten opp monsterbakken på slutten.

Igjen viste hun nivå. Tidligere i mesterskapet imponerte sisteårsjunioren voldsomt med sølv på fellesstarten.

– Joda, jeg har sett at det er muligheter, smiler talentet.

Her har Lone Johansen veklset med lagvenninnen og går ut på sin etappe. Foto: Erik Borg

– Viktig å ikke stresse

Lone vil virkelig nå opp også som senior. Kommende sesong er konkurrentene landets fremste uansett alder.

– Det er viktig også å ikke stresse med å prestere på høyeste seniornivå allerede til neste vinter. Det er en brutal overgang fra junior til senior. Jeg vil gi meg selv noen år til å nå toppnivå. Samtidig har jeg så klart lyst til å bite fra meg allerede neste år og å få prøve meg i verdenscup.

– Lone trener bra og har et veldig høyt toppnivå. Normalnivået kan bli høyere. Litt mer stabil bør hun også bli, men med noen år med god trening vil hun kunne nå høyt som senior, sier juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn.

Sveits vurderer å søke om OL. Hvis de sender en søknad om OL i 2026 og får mesterskapet, vil langrenn bli akkurat der hvor junior-VM er blitt arrangert.

– Jeg kommer gjerne tilbake.

I Ulrichen er det nesten bare motbakker og kvasse utforkjøringer samtidig som det er 1300–1400 meter over havet.

Håper på mer landslag

Siden i fjor vår har Lone vært på juniorlandslaget. Med suksessen på junior-VM blir det ganske sikkert et eller annet lag i forbundsregi også ved inngangen til seniortiden.

– Jeg håper å komme meg inn på rekruttlandslaget. Dersom det ikke går, er selvfølgelig Team Veidekke Midt-Norge håpet. Det blir viktig å ha et godt team rundt seg inn i seniortiden.

Lone har utmerket seg mest i fristil hvor det ble NM-gull sist vinter og i fellesstart med skibytte og begge stilarter.

– Jeg føler jeg kan gjøre det godt i sprint også hvis jeg har en god dag, er mye bedre i heat enn i prolog, så mitt problem er som regel å klare å gå videre fra prolog, i heat klarer jeg som regel å bite meg fast uansett. Målet er å bli en komplett skiløper som er god på både distanse og sprint. Jeg har også lyst til å være like god i skøyting og klassisk. Jeg jobber med klassisken samtidig som jeg må fortsette å forbedre meg også i skøyting.

Hennes største styrke som skiløper er utholdenheten. Det er som regel slik at det går bedre desto lengre det er.

– Jeg er sterk i hodet og god til å presse meg. Har også en god spurt inne selv om jeg ikke anser meg selv som en dyktig sprinter.

NM i Holmenkollen

Om knapt to uker skal juniorene kjempe om NM-gull. Sprint-mesterskapet skal avgjøres i Holmenkollen. I nasjonalanlegget er det også et par norgescupløp i tillegg.

– Det viktigste etter junior-VM er desidert NM på Steinkjer, men også rennene i Holmenkollen og NM del 2 i Alta, der det er skibytte, er renn som teller.

Om ett år avgjøres Junior-VM og U23-VM i Vuokatti i Finland. I den finske småbyen i Nord-Finland vil alle konkurranser i langrenn, hopp og kombinert arrangeres med noen få kilometers avstand. I år var konkurransene på to vidt forskjellige steder.

– U23-VM er noe jeg håper å få med meg neste vinter, sier Lone.