14 år gamle Stinius Kvernrød fra Gimse spiller håndball, henger med venner og har mange av de samme interessene som de andre på hans alder. Men én hobby har han nesten for seg selv i Melhus. Siden han var 11 år har han kjørt crosskart.

– Det hele startet med at pappa viste meg bilder av sporten. Han har selv drevet med bilsport, sier Stinius til Trønderbladet.

– Det jeg liker med crosskart er at man kjører fort, skrenser og får masse adrenalin. Før start er jeg alltid nervøs, men det løsner alltid når løpet er i gang, fortsetter det unge talentet.

Lite miljø i Norge

Crosskart er for mange en ukjent motorsportsgren. Sporten kjøres i hovedsak på rallycrossbaner og utøves i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia og Russland. Løpssesongen foregår stort sett fra mai til september.

– I Norge er det rundt 100 personer som holder på med crosskart. Da jeg kjørte Nord-Europeisk mesterskap (NEZ) i Sverige i fjor var det nesten 240 startende, forteller Stinius.

I crosskart er det seks forskjellige klasser med aldersgrenser fra det året du fyller 6 år. Klassene det konkurreres i er klasse mini, klasse 85 ccm, klasse 125 ccm, klasse 250 ccm, klasse 650 ccm, klasse extreme og klasse veteran. Stinius kjører i 125 kubikk-klassen.

– Dette blir muligens min siste sesong i 125 ccm-klassen. Jeg fyller 15 år i år og har egentlig lov til å gå opp til 250 ccm-klassen, men jeg velger å vente til neste år, sier han.

NM-runde: Her er Stinius Kvernrød under en av NM-rundene i fjor. I år skal et av løpene gå på Bollandsmoen. Foto: Privat

Bygger ny motor

I garasjen hjemme på Gimse er kjøretøyet plassert sammen med alt man måtte trenge av verktøy. Her inn er det også montert varmepumpe, installert TV og satt opp bord og stoler.

– Nå bygger vi ny 2017 KTM-motor, samt gjør ytterligere forbedringer på karten, som forhåpentligvis vil vise seg i form av gode resultater i den kommende NM-sesongen, forteller pappa Rune Kvernrød.

Det store målet denne sesongen er en av NM-rundene som for første gang skal arrangeres på Bollandsmoen på Ler. Totalt er det fem NM-runder i løpet av sesongen.

– Løpene blir direktesendt på Facebook-siden til «Injection», og de pleier å vise et sammendrag på kanalen Viasat i ettertid. Sporten har ganske god mediedekning, forteller Rune.

I fjor kjørte Stinius full NM-runde for første gang. Av 25–30 startende i klassen ble han totalt nummer 15. Beste plassering var en 7. plass på Trysil.

– I år skal jeg kjøre alle NM-løpene og noen lokale løp. Jeg har lyst til å kjøre NEZ-cup i Riga, men jeg er avhengig av å skaffe flere sponsorer, sier Stinius, som i fjor fikk talentstipend av Melhusbanken.

Sporten krever god form

– Hva er den store drømmen da?

– Drømmen er å få muligheten til å kjøre VM i rallycross. Skal jeg få til det må jeg nok ta stegene oppover i de forskjellige crosskart- og rallycross-klassene, sier Stinius og smiler.

Sønnene til Petter og Henning Solberg, Oliver og Oscar, kjørte begge crosskart før de gikk over til rallycross. Det samme gjorde Ole Christian Veiby, som i dag kjører WRC rally.

– Man må være i god form for å kjøre crosskart. Sporten krever både styrke og at man er skjerpet mentalt. Med korte pauser mellom heatene og mye lyd fra motoren, blir man fort sliten, forteller melhusgutten.

I april reiser Stinius til Gardermoen på treningssamling. Dit kommer de fleste fra crosskart-miljøet for å forberede seg på ny sesong. Videre blir det NM-runder på NMK Gardermoen, NMK Hamar, NMK Melhus, NMK Bø i Telemark og NMK Grenland.

Se bildeserie øverst i artikkelen!