Marit Bjørgen vant 10 kilometer i fri teknikk også under forrige NM på Gåsbu i 2013, den gang foran Therese Johaug. Denne gangen var det Jacobsen som ble henvist til sølvet. Hun var til slutt fattige 2/10 sekund bak.

Ragnhild Haga tok bronsen, slått med 21,3 sekunder.

– Det ble jevnt og spennende. Jeg hørte at hun hadde 17 sekunder en stund Jeg gikk nok en jevnere sisterunde, men jeg trodde hun skulle slå meg 50 meter fra mål, sa Bjørgen til NRK om den spennende gullduellen.

– Det smaker like godt som i går. Et av mine bedre skøyterenn i vinter, sa Bjørgen om løpet sitt.

Bjørgen ledet med 4,7 sekunder på Ragnhild Haga ved første mellomtid på 1,7 km. Hun hadde økt til 12,3 sekunder halvveis. Inn til mål var avstanden økt til 21,3 sekunder.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en mesterskapsspesialist og dro hjem fra Tour de Ski for å satse på NM. Hun gikk ut sist og hadde alle tider å gå på. Heming-veteranen gikk for en plass på det norske OL-laget.

Jacobsen hadde en knallåpning og var 8,3 sekunder foran Bjørgen ved første plassering. Hun hadde økt til 13,1 sekunder halvveis, men tapte litt på første del ut på sisterunden. Etter 6,7 kilometer var avstanden krympet til 3,1 sekunder. I mål var det 37-åringen fra Rognes som igjen var best.

Tour de Ski-utøverne Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg var ikke på startstreken fredag.