Å hoppe etter Wirkola er blitt et standarduttrykk, og nå har forfatter og folkeminnegransker Thor Gotaas tatt sats og har landet med ei bok om norsk hoppsport fra 1940 til 1990.

Trønderhopperne

– Trøndelag har vært ekstremt viktig for hoppsporten etter krigen, sier Gotaas.

Gotaas nevner gåsbakkingen Toralf Engan som revitaliserte hoppsporten, og Bjørn Wirkola som bosatte seg i Melhus. Ett annet kjent navn fra hoppsporten er Espen Bredesen som preger det siste kapittelet i boka, og som bor på Kvål.

– Det har irritert meg at det er så veldig mye fokus på Holmenkollen, sier Gotaas.

Åtte måneder har Gotaas brukt på boka om hoppsporten, og han nevner at det er 230 bilder i boka.

– Den burde være julegaven til mannfolk over en viss alder, mener Gotaas.

Med landing for hoppsporten rundt 1990, er ikke skihoppere fra nyere tid tatt med. Melhus er som kjent hjemstedet til kombinertutøveren Jørgen Graabak.

Rundt om i landet har det vært mange hoppbakker, og deriblant på Gåsbakken som er hjemstedet til Toralf Engan. Engan har for øvrig donert premiesamlinga si til Hølonda skimuseum. Hoppbakken rett utenfor skimuseet, er blitt lagt ned.

Om Oddvar Brå

Hølonda skimuseum er også kjent for å ha fokus på hølondingen Oddvar Brå.

– Oddvar Brå er en legende i norsk skisport, og han har levd et spesielt liv. Jeg er i gang med å skrive en biografi om Brå for å vise at han er mer enn mannen som brakk en stav, sier Gotaas.

Det er ikke lenge siden Gotaas var på Gåsbakken for å holde foredrag med utgangspunkt i boka «Femmila» der Brå selvsagt er omtalt.

I februar var Thor Gotaas på Gåsbakken for å snakke om boka om femmila.