- Før var det jeg og Svein Erik (Halvorsen) som ga guttene noe å strekke seg etter, men nå er vi ikke i nærheten lenger. Selv om vi gir alt for å være med, sier Martin Ree med et smil.

Spol ett år fram i tid og det kan hende at trenerne må ty til motorisert kraft for å følge øktene.

- Neste år blir det nok følgebil. Det er ikke godt å tenke på, sier Halvorsen. Han smiler tappert, han også.

Lagt opp

Men det er en tid for alt og det er i grunnen et sunnhetstegn når trenerne blir distansert av utøverne. I Støren sportsklubb er dette Andreas Fjorden Ree, Håkon Gorseth Halvorsen, Sander Kjelstad, Heike Aas Bjørset og Håkon Frøseth. De to førstnevntes opphav avsløres av etternavnene. Sammen med Kjelstad representerer de for øyeblikket langrennssatsingen i sportsklubben. Bjørset har trappet ned og Frøseth er skiskytter. Magnus Wiig, som var på kretslaget i langrenn i fjor, har plassert konkurranseskiene i boden, men trener omtrent like mye som før. Hans oppgave er å vise ungdommene ryggen på trening.

- Det er veldig viktig at Magnus fortsatt er med videre. Det gir guttene noe å strekke seg etter og han er ikke mye dårligere trent enn han var før, sier trener Ree.

Wiig vil fortsatt gå et og annet turrenn. Men langrenn er som kjent ikke lukrativt med mindre du kommer på landslaget.

- Jeg jobbet 60 prosent (som håndverker) og gikk noen runder med meg selv. Enten var det «all in» eller å gi seg. Det var en vanskelig beslutning, men med en kropp som har begynt «å få det» og en fysisk krevende jobb, så var det ikke så lett å satse lenger, forteller han.

Festing frister ikke

Men som hare for de seks og syv år yngre utøverne i treningsgruppa fungerer kroppen helt fint. 17-åringene Ree og Halvorsen drømmer om å leve av langrennssporten og treningsmengden er deretter. De logger begge 60-70 treningstimer i måneden. Fedrene prøver å stagge dem litt, men treningsvilje er vond å stoppe.

- Jeg synes det er artig å trene og det er derfor holder jeg på med dette. Det handler ikke bare om å bli best. En dag uten trening er kjedelig, mener Gorseth Halvorsen.

Håkon Gorseth synes en dag uten trening er kjedelig. I bakgrunnen følger Martin Ree og Magnus Wiig årvåkent med.

Fedrene forsøker å sosialisere guttene utenfor langrennsmiljøet og mer enn hinter om å unne seg en fest av og til. Foreløpig viser guttene liten interesse for dans og annen moro. Trening holder i lange baner. Det hjelper å bryte opp barmark på Støren med treningssamlinger i Bruksvallarna. I løpet av noen få uker før jul skal skiløperne til Sverige tre ganger. Først i forbindelse med svenskenes langrennsåpning neste helg, deretter venter turer med skole og klubb.

- Det er artig å være på samling, og så er det moro å gå konkurranser, det er jo det vi trener for, sier Gorseth Halvorsen.

- Gratis å trene

Neste helg er det en felles klasse for alle juniorer. Støren-guttene forventer derfor ingen plasseringer helt i toppen, men det er alltid spennende å se hvordan man ligger an. Ree og Gorseth Halvorsen skal denne sesongen konkurrere i menn 18 år.

- Vi vet treningen vår er god, men så får vi se om utbyttet kommer nå eller senere, sier Gorseth Halvorsen.

- Vi får sammenlikne med dem som er like gamle som oss, sier Fjorden Ree.

Rosende ord

Målet i Norgescupen denne sesongen er noen plasseringer i topp 30. Det er tøft nok, for nivået i norsk langrennssport er skyhøyt. Bare et fåtall ender opp på landslaget, men det skal i hvert fall ikke stå på innsatsen. For som trener Ree sier:

- Det er gratis å trene og du kan trene så mye du vil, sier han.

Trønderbladet traff skigutta under en treningsøkt på Bjørgen treningssenter på Støren. Etter intervjuet sender Ree en tekstmelding til Trønderbladet. Han vil gjerne skryte litt av skilinja ved Gauldal videregående skole og spesielt trener Jan Gisle Granmo. Og løypekjørerne i Frøsetmarka sørger alltid for gode skispor når snøen er på plass. Måtte den komme snart.

Martin Ree har store forventninger til Sander Kjelstad, som er elev ved skigymnaset i Meråker. - Han er enormt rask og sterk. Vi har litt forventninger til Sander, sier Ree. Foto: Støren SK