Men Jenny Enodd fra Budal er ikke enig i at juniortilværelsen var uten bekymringer. Og hun synes ikke det er skummelt å gå over i de voksnes rekker som skiskytter.

- Egentlig ikke. Jeg hadde press på meg i 20-21 år også, understreker hun.

Enodd avsluttet juniorkarrieren med stafett sølv i junior-NM sammen med Silje Bakken og Kristin Våga Fløttum. Men den sterkeste enkeltprestasjonen sist sesong var seieren i norgescupen for seniorer på Oppdal. Den viste at hun på en god dag kan hamle opp med storparten av norske skiskyttere.

Vil nærme seg

- Det blir nok tøft, for det er mange som går fort og skyter bra. Jeg har satt meg mål om å nærme meg de som var bedre enn meg i fjor. Og så håper jeg å være med og kjempe om gode plasseringer, sier hun.

- Hva må du bli bedre på?

- Alt. Det er alltid spennende å se når vinteren kommer om du har nærmet deg de andre eller om de har tatt større steg. Men jeg tenker ikke så mye på de andre. Jeg gjør det jeg kan for å bli bedre, skyte bedre og gå fortere i sporet enn forrige måned, sier budalsjenta.

Lett å miste fokus

Enodd har bra fart i sporet, men har en tendens til å miste fokus på standplass. Trønderbladet overvar en trening på Saupstad i august og observerte hvordan skiskytteren plaffet ned de tre første blinkene, for så å bomme på de to siste. Slike misser er kostbare i konkurranse.

- Jeg gjør mye bra når jeg treffer, men så mister jeg fokus og begynner å tenke på andre ting. Da er det lett å trekke av på feil tidspunkt, sier 21-åringen, som er student på deltid for å kunne satse skikkelig på idretten sin.

Silje Bakken er lærerstudent på heltid og er akkurat i gang med tredje av totalt fire år på studiet. Hun har alltid kombinert trening med skole og foretrekker det slik for øyeblikket.

- Det er en kabal som skal gå opp. Du må sjekke timeplanen for å se når du kan presse inn trening. Jeg er vant til det, men det er litt utfordrende. Desember kan være litt heftig, da må du gjerne lese til eksamen på vei til konkurranse. Men jeg synes det har gått greit med fulltidsstudier til nå, sier Bakken.

Letter over medaljer

Hun avsluttet juniorkarrieren med individuell bronse og tok altså stafettmedalje med venninnene på laget til Sør-Trøndelag.

- Det var veldig godt å avslutte (juniortiden) med medalje. Jeg har vært mye plaget med skader og sykdom, og da er det mange som mister troen på deg, spesielt de utenfor miljøet. Da er det godt å vise at du er god nok, sier hun.

Hun er forberedt på at overgangen til seniorenes rekker blir vanskelig.

- Det blir noe helt annet. Alle de andre i klassen er eldre og det blir vanskelig å hevde seg. Men jeg håper å få til noen gode løp og må bare fokusere på meg selv i stedet for å tenke resultat, sier 21-åringen.

Trener mer hurtighet

Bakken er stabilt godt på standplass, men behøver mer fart i langrennssporet.

- Jeg liker lange intervaller, men har begynt å kjøre kortere drag for å få tempoet, forteller hun.

Leik-jenta tror at det på en god dag er mulig å kjempe om en topplassering.

Jenny (Enodd) greide det i fjor og det viser at det ikke er umulig når de sterkeste løperne er i utlandet og går.

Trener Stig Strand i Trondhjems skiskyttere har tro på at både Silje Bakken og Jenny Enodd kan ta store steg kommende sesong. Foto: Thomas Olsen