Idar Andersen dro søndag rett fra 3. plass i Tour de Hallingdal til Sverige for å delta i etapperittet U6. Han ankom nabolandet med fem etapper i beina og allerede mandag ventet prologen i U6 som inneholder seks etapper totalt.

- Vi har planlagt for dette, men vi tar dag for dag, sier trener Dag Erik Ysland.

Gauldal-treneren mener Idar Andersen er så godt trent at det normalt sett ikke skal være noe problem å hoppe fra det ene etapperittet til det andre.

- Han er så god at han kan vinne hele skiten, men hvis det blir nødvendig så står han av. Men det kan bli vanskelig hvis han ligger an til å vinne, erkjenner Ysland.

- Skal tåle dette

Treneren har en viktig oppgave i høst og det er å holde årets juniornorgesmester i landeveisritt frisk og i form til VM i september. Da ønsker en ikke å risikere for mye.

- For Idar handler det også om flytte og sprenge grenser. Han skal tåle dette. Det er ofte hjernen som blir sliten, kroppen er nokså robust, sier Ysland.

- Var Idar innstilt på sykle alle etappene da han kom til Sverige søndag kveld?

- Vi tar det dag for dag, gjentar Ysland og fortsetter:

- Det kommer litt an på flere ting, blant annet været. Vi tar ikke noen sjanser, men det er vanskelig å hoppe av hvis han ligger an til å vinne. Hvis han vinner prologen i dag blir det vanskeligere å følge planen vi har lagt, sier Ysland.

18-åringen fikk en strålende start på etapperittet med 2. plass i prologen.

- Seks sekunder bak gul trøye. Helt perfekt, ifølge Ysland.

Sykler alene

Ysland forventer tøff konkurranse om sammenlagttrøya.

- Juniorklassen er alltid sterk i U6. På papiret er han sterkest, men det er store lag som stiller til start og Idar må klare seg selv. Men det klarer han helt fint, mener treneren.

Anne Dorthe Ysland syklet inn til 5. plass i prologen for jenter 15-16 år. Stortalentet var best av alle i den yngste årsklassen.

-Hun var storfornøyd. Alt kan skje, så det blir spennende, sier Ysland om dattera.

- Kan hun vinne rittet sammenlagt?

- Jeg tror ikke det, men hun kan gjøre det veldig bra. Det er sterk motstand og vi tar rittet dag for dag, sier treneren.

Ida Langørgen havnet et stykke ned på resultatlisten. Hun sykler også i jenter 15-16 år, men er ett år eldre enn Anne Dorthe.

- Hun disponerte litt feil og åpnet for rolig, sier Ysland.

Idar Andersen fra Melhus syklet inn til seier i NM-landeveisrittet for juniorer etter å ha kjørt fra Andreas Leknessund ned Gevingåsen. Foto: Thomas Olsen
Ingrid Lorvik vant Tour de Hallingdal sammenlagt. Hun tok to av fem etappeseiere og vant sammenlagt med godt over minuttet. Foto: Privat